Te veel bacteriën in filet americain
HILVERSUM – Het eten van een broodje belegd met filet americain is niet zonder risico. Een op de drie broodjes bevat veel meer bacteriën dan is toegestaan. Bij een op de vijf broodjes is varkensvlees bijgemengd.
Dat blijkt uit het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van de KRO, dat donderdagavond wordt uitgezonden. De omroep liet voor het consumentenprogramma twintig broodjes filet americain door onderzoeksinstituut TNO onderzoeken.
De programmamakers lieten twintig broodjes filet americain testen. De broodjes waren afkomstig uit broodjeszaken, cafetaria’s, slagerijen en shops bij benzinestations uit verschillende delen van het land.
Uit de test bleek dat zes van de twintig broodjes filet americain een hoeveelheid bacteriën bevatten die hoger ligt dan de toegestane norm van 1 miljoen bacteriën per gram.
Daarnaast bevatten vier van de twintig broodjes filet americain niet alleen rundvlees, maar was ook varkensvlees bijgemengd. Volgens de Warenwet mogen als ingrediënten alleen rauw paarden- en rundvlees worden gebruikt. Varkensvlees is niet toegestaan als ingrediënt van filet americain, omdat het een groter risico vormt voor de gezondheid als het rauw wordt gegeten.