Binnenland

„Koningin constante factor op 4 en 5 mei”

AMSTERDAM (ANP) – Koningin Beatrix was „de constante factor” tijdens de dodenherdenking op 4 mei en het vieren van de bevrijding op 5 mei de afgelopen 25 jaar. „Aan haar aanwezigheid heeft het nimmer ontbroken”, aldus directeur Nine Nooter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei dinsdag. „Met haar aanwezigheid moedigde ze Nederland aan om mee te doen.”

27 March 2012 20:40Gewijzigd op 14 November 2020 20:09
Koningin Beatrix krijgt een boek overhandigd door Nine Nooter, directeur Nationaal Comite 4 en 5 mei, tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van het Comite in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Foto ANP
Koningin Beatrix krijgt een boek overhandigd door Nine Nooter, directeur Nationaal Comite 4 en 5 mei, tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van het Comite in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Foto ANP

In De Nieuwe Kerk in Amsterdam vierde het comité met een lustrumbijeenkomst zijn 25-jarig bestaan, in aanwezigheid van onder anderen de vorstin en minister-president Mark Rutte. Volgens de premier zitten 4 en 5 mei „in het DNA” van de Nederlander. „Het is een combinatie van ingetogen herdenken en uitbundig vieren.”

Het Nationaal Comité organiseert sinds 1987 de nationale dodenherdenking op 4 mei in Amsterdam en de nationale viering van de bevrijding op 5 mei. Ook houdt het comité zich bezig met onderwijsactiviteiten en onderzoek over vrijheid en herdenken.

Als het aan Rutte ligt, blijft het comité dit nog vele jaren doen. „Ik hoop dat verhalen worden doorverteld aan steeds weer nieuwe generaties. Dat we blijven herinneren welke offers zijn gebracht voor de vrijheid.”

Herdenken en vieren blijven „een tijdloze noodzaak”, zei ook voorzitter Joan Leemhuis van het Nationaal Comité. De Tweede Wereldoorlog zal hierbij het ijkpunt blijven, al zal er volgens Leemhuis ook meer aandacht komen voor internationale ontwikkelingen rondom de rechtsorde.

Voor de nationale dodenherdenking op 4 mei zijn meer dan 1000 mensen in touw, zowel professionals als vrijwilligers. De herdenking op de Dam in Amsterdam wordt jaarlijks bijgewoond door zo’n 20.000 mensen. Er is 1500 meter hekwerk nodig op de Dam.

Voor de organisatie van de bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn meer dan 7000 mensen in de weer. Het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam heeft inmiddels 17 edities beleefd.

Voor de instelling van het Nationaal Comité in 1987 bestonden er voor de dodenherdenking en de viering van Bevrijdingsdag aparte organisaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer