Politiek

Kamer verwerpt PVV-meldpunt

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft haar afkeuring uitgesproken over het meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen van de PVV. Een meerderheid schaarde zich achter de mening van D66 dat door het meldpunt een hele groep mensen onnodig wordt weggezet.

Redactie digitale media
27 March 2012 16:12Gewijzigd op 14 November 2020 20:09
Hero Brinkman. Foto ANP
Hero Brinkman. Foto ANP

Regeringspartij CDA stemde voor de motie, evenals Hero Brinkman, die vorige week uit de PVV stapte.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg het kabinet in een brief uiteen te zetten hoe met de motie wordt omgegaan. Het kabinet heeft altijd gezegd dat het meldpunt de zaak is van een politieke partij en dat het niet de mening van de regering over arbeidsmigratie weergeeft.

Alleen PVV, VVD en SGP stemden tegen de motie. In een stemverklaring legde de SGP haar standpunt uit: „De SGP-fractie is over het algemeen niet scheutig met het uitspreken van een parlementaire veroordeling van buitenparlementaire acties van een van de fracties. Wij zien wel het risico dat een meldpunt een schandpaalkarakter kan krijgen, maar de motie die hierover is ingediend, bergt het gevaar in zich aan dezelfde kwaal te lijden. Daarom steunen wij deze motie niet.”

PVV-leider Geert Wilders noemde de uitspraak van de Kamer „niet fraai. Ik baal er natuurlijk van.” Zowel in het Europees Parlement als de Tweede Kamer sprak het CDA zich uit tegen het meldpunt. „Fout stemgedrag”, oordeelde Wilders. Maar hij ziet verder geen gevolgen voor de onderhandelingen die zijn partij met CDA en VVD voert over nieuwe bezuinigingen.

Ook het CDA verwacht dat het met de schade in het Catshuis wel zal meevallen. „Dat zal zo’n vaart niet lopen”, aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. „Wilders heeft ons ook niet gevraagd om het meldpunt te starten. Hij heeft het recht zo’n initiatief te starten, wij hebben het recht om daar iets van te vinden.”

Van Hijum benadrukte dat zijn partij vanaf het begin tegen is geweest. Niet alleen omdat mensen volgens hem met het meldpunt onnodig worden weggezet, maar ook omdat Nederland er in het buitenland schade door oploopt. Volgens hem kan premier Mark Rutte in zijn internationale contacten nu wijzen op het standpunt van de Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer