Economie

Benzineprijs stijgt naar nieuw record

EINDHOVEN (ANP) – Benzine is dinsdag opnieuw duurder geworden. Een liter Euro 95 ongelood kost nu aan de pomp 1,851 euro. Dat blijkt uit cijfers van het consumentencolletief United Consumers.

27 March 2012 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 20:08
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

De gemiddelde landelijke adviesprijs van benzine is de afgelopen maanden alleen maar gestegen. Onder meer door spanningen in het Midden-Oosten loopt de olieprijs gestaag op en daarmee ook die van autobrandstoffen. Eind februari kwam de adviesprijs van een liter Euro 95 voor het eerst boven de 1,80 euro.

De prijs van een liter diesel blijft ongewijzigd op 1,517 euro, terwijl lpg 1,2 cent goedkoper is. Een liter lpg komt nu op 0,907 cent.

Directeur Paul van Selms van United Consumers verwacht niet dat de benzineprijs nog veel verder zal stijgen. „Ik zie eerder een zekere stabilisatie optreden nu”, zegt hij. Hij wijst erop dat de prijs van ruwe olie vorige week is gedaald, wat nog in de benzineprijs doorgerekend zal worden.

Nu de brandstofprijzen aan de pomp zo zijn gestegen, proberen automobilisten toch wat minder te rijden, stelt hoogleraar economie Piet Rietveld van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Mensen gaan minder vaak met de auto ergens naar toe of blijven dichter bij huis. Ook is sneller de keuze voor een nieuwe zuiniger auto gemaakt, blijkt uit een recent onderzoek van de VU naar de effecten van de hoge benzineprijs op de korte termijn.

Voor het goederenvervoer ligt de zaak volgens de vervoerseconoom anders. Het effect van gestegen brandstofkosten is in deze sector tamelijk „diffuus.” Voor een deel zullen deze kosten uiteindelijk worden doorberekend aan de consument. Maar soms hebben transporteurs in hun contracten ook een clausule opgenomen om dit risico af te dekken.

Niettemin zullen er ook transporteurs tijdelijk „in de knel” komen te zitten. Die zullen „efficiënter” gaan werken, bijvoorbeeld bij de belading. Een switch van het goederenvervoer over de weg naar het spoor zie je echter niet snel gebeuren. „Dat zijn toch gescheiden markten”, aldus Rietveld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer