Kiwi eten; lijnzaadolie; de bof
Als ik (man, 60 jaar) een groene kiwi eet, krijg ik direct een zeer prikkelende tong. Dit trekt door met een zwaar gevoel naar de hartstreek (bang gevoel). Met een gele kiwi heb ik geen last. Hebt u daar een mogelijke verklaring voor?
Onrijp fruit bevat veel zetmeel en weinig suikers. Tijdens de rijping wordt het zelfmeel in de vrucht afgebroken tot suiker. Daarom is een onrijpe vrucht niet zoet.
In ons lichaam wordt zetmeel makkelijk afgebroken door het aanwezige enzym amylase in de mond en de dunne darm. Onrijp fruit smaakt over het algemeen minder zoet, minder aromatisch en vaak bitter en wrang. Onrijp fruit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, wat ook buikpijn en diarree ten gevolge kan hebben.
Daarnaast kan onrijp fruit leiden tot maagkrampen, met name door de bittere stoffen en doordat onrijp fruit moeilijker verteerbaar is. Dat ondervindt echter niet iedereen. De ene persoon heeft een gevoeliger maag dan de andere.
Of onrijpe kiwi’s ook invloed zouden hebben op de hartfunctie is mij niet bekend. Mogelijk is dat krampachtige gevoel in de hartstreek een maagprobleem. Het zware gevoel ontstaat waarschijnlijk doordat onrijp fruit moeilijker te verteren is. Rijp fruit bekomt doorgaans beter.
Dr. A. van Nieuw Amerongen, emeritus hoogleraar orale biochemie
Wij (echtpaar, beiden 65-plus) nemen iedere dag een eetlepel lijnzaadolie. Nu hoorden we dat het negatieve invloed op de prostaat kan hebben. Klopt dit?
Lijnzaadolie bestaat onder andere voor 55 procent uit alfalinoleenzuur en 20 procent uit oliezuur. Alfalinoleenzuur, een omega 3-vetzuur, zou volgens sommige onderzoekers een verhoogde kans op prostaatkanker geven. Het blijkt dat in deze onderzoeken het alfalinoleenzuur voornamelijk afkomstig is uit voeding die rijk is aan vlees en margarine. Mogelijk wordt het verhoogde risico op prostaatkanker veroorzaakt door andere factoren, zoals het in vlees aanwezige arachidonzuur.
Een tweetal recente analyses van diverse wetenschappelijke studies laat een gunstige invloed zien. Vooral alfalinoleenzuur uit plantaardige bronnen blijkt te beschermen. Hetzelfde geldt voor de overige omega 3-vetzuren en oliezuur (een omega 9-vetzuur dat eveneens aanwezig is in lijnzaadolie en vooral ook in olijfolie).
Daarenboven is een gunstig effect op hart en bloedvaten in diverse onderzoeken onomstotelijk vastgesteld. Redenen genoeg om lijnzaadolie te blijven gebruiken en u geen zorgen te maken over niet goed onderbouwde risico’s.
J. H. Baan, huisarts
Onze zoon (5 jaar) heeft vier jaar geleden de bof gehad met een dikke zwelling in het gezicht en de hals. Pas was hij ziek, waarna hij aan één kant van zijn hals een opgezette klier had. De huisarts dacht aan een virale infectie omdat onze zoon de bof al had gehad. We hoorden echter dat je twee keer de bof kunt krijgen. Wat is juist?
Persoonlijk kies ik de kant van uw huisarts. Het is inderdaad zo dat een doorgemaakte infectie een levenslange immuniteit geeft. Dat wil zeggen dat het afweersysteem het virus herkent en antistoffen ‘klaar heeft liggen’ om bij een nieuwe infectie direct toe te slaan.
Na zo’n eerste infectie of na vaccinatie kan er zeker weer een infectie optreden. Maar omdat het lichaam de antistoffen reeds heeft, zal deze tweede infectie zonder symptomen verlopen. De kans dat uw zoon voor de tweede maal een duidelijke bof heeft is niet nul, maar wel zeer gering.
Het is inderdaad zo dat andere virussen ook een ontsteking kunnen geven. Uit onderzoek (voor het vaccinatietijdperk) blijkt dat 60 procent van de 20-jarigen de bof heeft gehad, maar dat 30 procent hiervan geen weet heeft, omdat de infectie zonder verschijnselen verloopt.
J. A. Spaan, huisarts