Economie

Veel jongeren doen geen belastingaangifte en laten euro’s liggen

De belastingformulieren: duizelingwekkende papiermassa of gouden eurobiljetten? Voor veel jongeren, vooral studenten, is belastingaangifte doen een ingewikkelde of zelfs onbekende klus. Ze wagen zich er niet aan, niet wetend dat zij honderden euro’s per jaar mislopen.

Henrieke van Dam

24 March 2012 16:26Gewijzigd op 14 November 2020 20:07
Foto RD, Janneke Paalman
Foto RD, Janneke Paalman

Wat de een wekenlang voor zich uitschuift, heeft de ander al maanden geleden gedaan: het invullen van de belastingformulieren. Op 1 april, geen grap, is de gevreesde deadline. Dan moeten alle papieren binnen zijn bij de Belastingdienst. Want aangifte doen is verplicht en vaak ook voordelig. Zeker voor jongeren met een bijbaantje. Zij krijgen gemiddeld zo’n 200 tot 800 euro per jaar terug.

Iedereen die op enige manier geld ontvangt, is belastingplichtig. „Dat zijn scholieren met een bijbaantje, maar ook jongeren die een uitkering ontvangen”, zegt Adriaan Ros, woordvoerder van de Belastingdienst. „Wel zijn inkomsten tot ruim 6000 euro belastingvrij. De daarover betaalde loonheffing krijgen jongeren in veel gevallen weer terug als zij belastingaangifte doen.”

Eerlijk

Veel jongeren weten echter niet dat ze geld terug kunnen krijgen. Zij spekken de rijkskas jaarlijks met een bedrag van 57 miljoen euro, zo blijkt uit een onderzoek in 2010. „De staatssecretaris houdt van een eerlijk belastingsysteem”, reageert Ros. „Daarom proberen we de jongeren en ouderen die nog geld te goed hebben op allerlei manieren te bereiken. We zetten radiospotjes, campagnes en websites in.”

„Die 57 miljoen euro is voorzichtig uitgedrukt”, aldus een belastingadviseur die anoniem wil blijven. „Er is nog een grote groep jongeren van 18 jaar en ouder die de zorgtoeslag niet terugvragen. Het schijnt dat er totaal 200 tot 300 miljoen euro niet teruggaat naar mensen die er recht op hebben.”

Maandloon

„Het bedrag dat jongeren onwetend laten liggen vind ik nog steeds schrikbarend hoog”, reageert Frits Kok, oprichter van de site hoeveelkrijgjij.nl. „Daarom rijpte vorig jaar het plan om deze site te starten.” Op de site kunnen jongeren in tien stappen berekenen hoe hoog het bedrag is dat ze terugkrijgen. „Van jongeren kun je niet verwachten dat ze weten wat een lijfrentepremie is.”

Soms is het bedrag dat jongeren terugkrijgen drie keer hun maandloon. „Vermenigvuldig dit met vijf, de vijf voorgaande jaren, en je hebt een groot bedrag. We willen hierover bewustzijn creëren.”

Eenvoud is het kernbegrip achter de site hoeveelkrijgjij.nl, aldus Kok. „Met vier kerngetallen kun je meteen uitrekenen wat je ongeveer terugkrijgt. Dan weten jongeren dat het lonend is om ook even hun burgerservicenummer en de loonstrook erbij te pakken.” Dit ‘even’ kan overigens best even duren. Daarom biedt de site aan de belastingaangifte verder af te handelen. Voor deze dienst betalen jongeren 10 procent van het bedrag dat zij terugkrijgen.

Is het doen van belastingaangifte voor jongeren erg ingewikkeld? „Nee, het formulier is niet moeilijk als je er even voor gaat zitten”, vindt de belastingadviseur. „Jongeren moeten eenvoudigweg op hun jaaropgave kijken en dan de loonheffing van elke jaaropgave overnemen op het aangifteformulier.” De werkgever moet deze loonheffing inhouden van het loon en afgeven bij de Belastingsdienst. „Personen die minder dan 6400 euro per jaar verdienen, krijgen dit weer terug.”

Druk

Het is voor Kok een drukke periode. De laatste belastingaangiften moeten op tijd worden verstuurd. De bezoekersaantallen van zijn site zijn deze week veel hoger dan normaal. „We hebben nu bijna 2000 aangiften binnen twee weken achter de rug.”

„Maart is inderdaad de aangiftemaand”, aldus woordvoerder Ros. „Dan hebben we bij de Belastingdienst een enorme piek. Vooral in de derde en de vierde week van de maand komen veel aangiften binnen.” Mensen lijken de vervelende klus zo lang mogelijk uit te stellen.

„Dat is niet nodig”, zegt Ros. „Digitaal invullen gaat heel gemakkelijk. Al vanaf 1 januari kunnen mensen hun persoonlijke gegevens downloaden, als zij met hun DigiD inloggen op de site van de Belastingdienst. Nu het 1 maart is geweest, zijn de belastingformulieren standaard ingevuld met de persoonsgegevens. Het formulier hoeft alleen nog aangevuld en gecontroleerd te worden.”

De verwachting is volgens Ros dat er dit jaar nog maar 400.000 mensen belastingaangifte op papier doen. „De overige 11 miljoen mensen vullen digitaal hun aangifteformulier in. Het voordeel daarvan is dat het digitale formulier de bedragen zelf al bij elkaar optelt en uitrekent. Mensen kunnen dan meteen zien welk bedrag ze terugkrijgen.”

De controle van de binnengekomen formulieren gaat digitaal, aldus Ros. „De computer controleert of de getallen op de formulieren overeenkomen met onze loongegevens. De afwijkende formulieren worden apart gelegd.”

Tips voor jongeren om zo voordelig mogelijk uit te zijn, bestaan eigenlijk niet. Om met de belastingadviseur te spreken: „Ik kan niet meer aanbevelen dan gewoon de loonheffing goed te vermelden. Makkelijker of moeilijker kan het niet.”


Belastingaangifte in vijf stappen

Benodigdheden: Burgerservicenummer of sofinummer, de jaaropgave van de werkgever of de uitkeringsinstantie en een DigiD-code. Eventueel kan in plaats van de jaaropgave ook de loonstrook van december of de laatste loonstrook worden gebruikt. De DigiD-code is aan te vragen op de website digid.nl. Met deze code kun je op meerdere sites inloggen om allerlei overheidszaken te regelen, zoals de belastingaangifte.

Stap 1: Ga naar belastingdienst.nl en klik onder ”belastingaangifte doen, belasting betalen of terugvragen” op ”aangifteprogramma 2011 downloaden”.

Stap 2: Download het programma.

Stap 3: Log in met je DigiD en klik op ”gegevens 2011 downloaden”.

Stap 4: Controleer alle ingevulde gegevens aan de hand van de jaaropgaven die je van je werkgevers hebt gekregen. Vul waar nodig aan. Let vooral op de post loonheffing. Laat je niet in de war brengen door allerlei moeilijke belastingonderdelen die toch niet op jou van toepassing zijn. Veelal zijn alleen jaarsalaris, loonheffingskorting en arbeidskorting voldoende.

Stap 5: Alles ingevuld en akkoord? Klik op ”verzenden” en de klus is geklaard.


Feiten over aangifte

  • Jaarlijks mag je maximaal 6400 euro belastingvrij bijverdienen. Na aangifte krijg je de loonheffing over dit bedrag weer terug.

  • Deze regeling geldt alleen voor jongeren tot 23 jaar. Hiermee wil de overheid jongeren stimuleren een bijbaantje te nemen.

  • Studiefinanciering en uitkeringen gelden ook als inkomsten.

  • Je hebt alleen recht op studiefinanciering als je niet meer dan 13.215,83 euro verdient.

  • Belasting terugvragen kan ook met terugwerkende kracht. Tot vijf jaar later kun je de aanvraag indienen.

  • Ook op stage-inkomsten wordt loonheffing ingehouden. Opgeven dus.

  • Heb je maar een deel van het jaar fulltime gewerkt? Dan kun je voor een deel je loonheffing terugvragen. Loonheffing wordt over het hele jaar berekend.

www.belastingdienst.nl/jongeren voor meer informatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer