Economie

Tekenen naderend herstel economie VS

De bekendmaking van een onverwacht goede omzet voor de detaihandel in juli en een stijging van de arbeidsproductiviteit in het afgelopen kwartaal heeft donderdag de hoop op een concreet herstel van de Amerikaanse economie gevoed.

Van onze correspondent
8 August 2003 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

Dit werd nog geaccentueerd door een daling van de werkloosheid, zij het dat het hier slechts om een weekcijfer ging.

De Bank of Tokyo-Mitsubishi houdt maandelijks de omzet van een aantal grote winkelketens bij. Zevenenzeventig ketens meldden voor juli een stijging van de omzet met 4,3 procent tegenover een gemiddelde stijging tot nu toe dit jaar van 1,7 procent. Dit was de opmerkelijkste uitschieter sinds juni vorig jaar. Enkele factoren die volgens de bank bijdroegen aan deze ontwikkeling waren het warme weer en talrijke uitverkoopaanbiedingen omdat bedrijven ruimte moeten maken voor het komende schoolseizoen.

Sommige ketens, zoals Wal-Mart, Ann Taylor Stores en Abercombie & Fitch, verhoogden op grond van deze julicijfers hun prognoses voor het huidige kwartaal. De aandelen van Wal-Mart stegen na dit nieuws met 2,7 procent tot 57,26 dollar. De index voor de detailhandel van Standard & Poor’s steeg met 1,7 procent. Het aantal aanvragen voor werkloosheidssteun daalde vorige week volgens het ministerie van Werkgelegenheid tot 390.000. Dat is het laagste niveau in de laatste zes maanden.

Het ministerie maakte verder bekend dat de arbeidsproductiviteit in het afgelopen kwartaal is gestegen met 5,7 procent tegenover 2,1 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit is positief nieuws voor bedrijven, omdat deze ontwikkeling de factor arbeidskosten drukt en producten dus goedkoper maakt. Daar staat tegenover dat er meer wordt geproduceerd door minder werknemers, hetgeen geen hoopvol perspectief biedt voor de miljoenen werkloze Amerikanen.

Het ministerie van Handel meldde donderdag dat de groothandelsprijzen in juni met gemiddeld 1,5 procent zijn gestegen. Dit vermindert het risico op deflatie (waardevermeerdering van het geld), waardoor lasten en schulden zwaarder zouden gaan drukken. De beurs reageerde positief op al dit nieuws, De Dow Jones Industrial Average steeg met 64,71 punten (0,7 procent) tot 9.126,45 punten. De Standard & Poor’s 500-index steeg 7,04 punten (0,7 procent) en sloot de dag af op 974,12 punten. De Nasdaq Composite daarentegen zakte 0,50 punten (0,03 procent) en eindigde op 1.652,18 punten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer