Onderwijs & opvoeding

Criminelen hebben het op ouderen gemunt

Criminelen hebben senioren goed in het vizier. Een paar weken de media volgen levert een breed scala aan duistere praktijken op. Een greep uit de belangrijkste nieuwsberichten.

20 March 2012 19:37Gewijzigd op 14 November 2020 20:01
Boeven bedienen zich vaak van babbeltrucs om ouderen geld af te troggelen.
Boeven bedienen zich vaak van babbeltrucs om ouderen geld af te troggelen.

In ’s-Hertogenbosch hield de politie deze maand een man aan die ervan wordt verdacht bejaarden in Brabant, Gelderland, Limburg en Utrecht zo’n 20.000 euro te hebben afgetroggeld. Hij overrompelde zijn slachtoffers met het verhaal dat het dak van hun huis dringend reparatie behoefde. Talrijke ouderen lieten zich geld voor een reparatie ontfutselen. De zogenaamde dakdekker verdween vervolgens met de noorderzon. Hij liet het niet b

ij deze praktijk, maar wist ook een hoogbejaarde vrouw zover te krijgen dat ze met hem ging pinnen.

In Utrecht is een man actief die mensen oplicht met medicijnen. Hij sloeg tot nu toe vooral in seniorencomplexen zijn slag. De man belde aan en vroeg pillen voor de buren aan te pakken, omdat die niet thuis zouden zijn. Als de bewoners toestemden, liet hij hun 20 euro betalen, beloofde terug te komen met wisselgeld en nam vervolgens de benen. De medicijnen blijken bij elke drogist te koop te zijn.

Boeven die zich bedienen van babbeltrucs bezorgden ouderen de voorbije maanden ook het nodige leed. In Putten meldde een vrouw zich bij een bejaarde met de mededeling dat er sprake was van waterlekkage. Tijdens het gesprek pikte een ander sieraden. In Harfsen belden mannen aan die belangstelling toonden voor een boot in de schuur van een ouder echtpaar. Na afloop van het bezoek bleek dat er waardevolle spullen waren ontvreemd. In Roosendaal bestak een keurig geklede heer het bij mensen aan te kloppen met de mededeling dat ze geld terugkregen van de gemeente. Volgens de nepambtenaar moesten ze hem wel eerst contant geld geven.

Dat mensen met foute bedoelingen zich voordoen als pakketbezorger of monteur raakt steeds breder bekend. Redelijk nieuw is de crimineel die zich uitgeeft voor rechercheur, liet de projectleider senioren en veiligheid van de politie Amsterdam onlangs weten. Een nepagent belt met de mededeling dat iemands bankgegevens op een in beslag genomen laptop zijn aangetroffen. Het potentiële slachtoffer wordt daarna doorverbonden met iemand die zich voordoet als bankmedewerker. Deze crimineel vist naar de pincode en laat weten dat een koerier de bankpas later komt ophalen. De politie probeert dergelijke boeven te vangen en verzorgt daarnaast voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren. Dat laatste doen ook gemeenten en ouderenorganisaties. Er zijn eveneens particuliere initiatieven, zoals dat van Lyto Recherche Ondersteuning in Rotterdam. Volgens Ton Kinnaer, oud-rechercheur en oprichter van dit bedrijf, bieden zijn presentaties een meerwaarde. „In tegenstelling tot veel voorlichters kennen wij de gedachtegang van criminelen vanuit de praktijk.”

Dit is het eerste deel van een tweeluik. Volgende week dinsdag deel 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer