Drukke herdenking dode Amsterdammer
Enige honderden mensen hebben donderdagavond op het Mercatorplein in Amsterdam de 33-jarige man herdacht die daar woensdagavond door een agent werd doodgeschoten. De agent voelde zich bedreigd door het slachtoffer, dat met een mes op hem afkwam.
Een vriendin van de man nam het woord. Ze zei dat de 33-jarige de politie niet had aangevallen. Ze noemde het „heel heftig” wat er is gebeurd en zei te hopen dat door de herdenking soortgelijke incidenten in de toekomst worden voorkomen.
Op het plein ontstond korte tijd een verhitte sfeer. Toen de aanwezigen een minuut stilte wilden houden, schreeuwde iemand daar doorheen. Dit leidde tot boze reacties. De korpsleiding sprong zelf tussen de menigte op het moment dat de gemoederen verhit raakten. Na ongeveer een uur was de herdenking afgelopen, maar er bleven nog ruim honderd mensen op het plein hangen.
Voor het eetcafé waar de schietpartij plaatshad, liggen bloemen en staan waxinelichtjes. Iemand had er een briefje opgehangen waarin ertoe werd opgeroepen het slachtoffer, van Marokkaanse afkomst, te herdenken.
De dodelijke schietpartij leidde woensdag tot een tumultueuze avond op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Jongeren bekogelden de politie met stenen. De agenten grepen kort in, maar hielden daarna afstand om de onrust niet verder te doen oplopen.
Volgens politiecommissaris J. van Riessen bleef het donderdag vrij rustig op het plein. Hij bezocht ’s middags samen met burgemeester Cohen de familie van het slachtoffer. Tijdens de herdenking zei hij dat de politie het heel droevig vindt wat er is gebeurd en dat hij begrip heeft voor de emoties. Aangezien het onderzoek naar het handelen van de politie nog loopt, kon hij niet zeggen of de agent wel of niet juist heeft gehandeld.
Ook een Nederlandse man van middelbare leeftijd sprak de menigte tijdens de herdenking toe. Hij zei geboren en getogen te zijn in de Mercatorbuurt en dat hij al jaren merkt dat de Marokkaanse gemeenschap in de wijk wordt gestigmatiseerd en gecriminaliseerd. „Het wordt tijd dat de maatschappij haar verantwoordelijkheid neemt en dat we solidair zijn met elkaar. We moeten gezamenlijk een protest laten horen richting politici.”