UPS neemt TNT Express over
HOOFDDORP – Het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS neemt zijn Nederlandse concurrent TNT Express over. Dat is maandag bekendgemaakt. De Amerikanen betalen 5,16 miljard euro voor het bedrijf, ofwel 9,50 euro per aandeel.
Door het samengaan van de twee ondernemingen ontstaat een concern met een jaaromzet van 45 miljard euro. Met de overeenkomst komt een einde aan de jarenlange speculaties over een fusie van de twee bedrijven. TNT Express liet op 17 februari weten een bod van 9 euro per aandeel af te wijzen. Ondanks die afwijzing bleven beide bedrijven de voorbije weken in gesprek over een overname.
Het bestuur en de raad van commissarissen van TNT Express steunen het bod. PostNL, houder van circa 29,8 procent van de aandelen TNT, heeft aangegeven zijn aandelen aan te zullen bieden. Bij een succesvolle afronding van de overname ontvangt PostNL een bedrag van 1,54 miljard euro.
Het overnamebod kan afgeblazen worden wanneer een derde partij een bod lanceert dat minimaal 8 procent hoger is dan de 9,50 euro per aandeel die UPS biedt. Het aandeel TNT sloot afgelopen vrijdag op 9,35 euro.
Het is onduidelijk of er banen zullen verdwijnen door het samengaan van de twee bedrijven. UPS (United Parcel Service) zal de huidige rechten van TNT-medewerkers respecteren, zo gaf het concern aan, en wil in Nederland een ’center of excellence’ creëren op het vlak van onder meer marketing en sales.
„Het is een moeilijke en een geweldige dag tegelijk voor de 77.000 werknemers van TNT Express.” Dat zei bestuursvoorzitter Marie-Christine Lombard maandag in een toelichting op de overname door het Amerikaanse UPS.
„Het is moeilijk, omdat TNT trots is en het is dan altijd moeilijk om overgenomen te worden, maar het is ook een geweldige dag omdat we in combinatie met UPS een echte wereldleider kunnen worden.”
De bedrijven wilden maandag geen uitspraken doen over eventuele ontslagen bij TNT Express na de overname. „Het is daar nog veel te vroeg voor”, aldus topman Scott Davis van UPS. De bedrijven willen 4 jaar de tijd nemen om te integreren. „We willen het zorgvuldig doen en we willen niet dat klanten er last van hebben.”
Lombard sprak van „moeilijke onderhandelingen”, omdat TNT er het beste uit wilde halen, ook voor de werknemers. „Dit is de beste combinatie die mogelijk is.” De vraag of TNT ook met branchegenoot FedEx heeft gesproken, ontweek ze. „We zijn benaderd door UPS en hebben onszelf niet in de etalage gezet.”
TNT Express schat de kans dat FedEx nog een concurrerend bod zal doen in als „onwaarschijnlijk”, zei een woordvoerder. „Dan moeten ze wel heel snel zijn.”
UPS wil in Nederland een belangrijk centrum opzetten voor marketing en verkoop. Het belangrijkste Europese vliegveld voor de combinatie wordt Keulen. Het Europese hoofdkantoor van UPS ligt in Brussel. Of dat zo blijft, is maandag niet bekendgemaakt.
Van de Europese mededingingsautoriteiten verwacht UPS weinig weerstand. „We verwachten in de eerste fase van de overname toestemming te krijgen”, zei Davis van UPS.