Economie

AOW-datum kan inkomensgat opleveren

Wie 65 jaar wordt, ontvangt AOW. Dit is een vaststaand gegeven. Toch dreigt vanaf 1 april voor sommige werknemers een teleurstelling in de vorm van een tijdelijk tegenvallend pensioen. De AOW gaat namelijk in op de verjaardag in plaats van de eerste van de maand.

Marieke van de Beek
15 March 2012 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 19:56
Foto ANP
Foto ANP

In veel cao’s of individuele arbeidsovereenkomsten is de bepaling opgenomen dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt op de eerste dag van de maand waarin de werknemer de leeftijd van 65 jaar bereikt. Tot op heden gaf dit meestal geen problemen, omdat de werknemer vanaf deze eerste dag van de maand een AOW-uitkering ontving.

Jarig

Echter, met ingang van 1 april 2012 is de wettelijke ingangsdatum voor de AOW gewijzigd. De AOW gaat niet meer in op de eerste dag van de maand waarin de werknemer 65 jaar wordt, maar op de dag waarop hij jarig is. Deze wijziging van de regels kan forse financiële consequenties hebben voor werknemers die aan het eind van de maand jarig zijn.

Twee voorbeelden. Allereerst meneer Verwoert. Hij is geboren op 28 mei 1947. Op dit moment geniet hij al van zijn prepensioen. In het pensioenreglement is opgenomen dat het prepensioen eindigt op de eerste dag van de maand waarin Verwoert 65 jaar wordt.

Dit betekent dat zijn prepensioen van ongeveer 1800 euro per maand per 1 mei 2012 stopt. Vanaf 1 mei ontvangt Verwoert ouderdomspensioen. Echter, de hoogte van zijn ouderdomspensioen bedraagt slechts 400 euro. Het opgebouwde ouderdomspensioen is lager, omdat er rekening wordt gehouden met de AOW.

Inkomensgat

In de maand mei gaat de AOW van Verwoert pas in op de 28e. Dit betekent dat zijn inkomen in deze maand bijna alleen uit het ouderdomspensioen van 400 euro bestaat. Omdat Verwoert nu al prepensioen ontvangt, kan hij niets meer regelen om zijn inkomensgat op te vangen.

Tweede voorbeeld. Mevrouw Schaafsma hoopt op 20 mei 
65 jaar te worden. Zij is nog aan het werk als verpleegkundige in een verzorgingshuis. In haar arbeidsovereenkomst en in de cao waar zij onder valt is opgenomen dat de arbeidsovereenkomst eindigt met ingang van de eerste dag van de kalendermaand waarin de werknemer 65 jaar wordt.

Dit betekent voor Schaafsma dat ook zij met een inkomensgat kan komen te zitten. Omdat zij nog in dienst is bij haar werkgever, kan er wellicht in overleg een regeling worden getroffen. Haar werkgever kan met haar afspreken dat haar arbeidsovereenkomst voortduurt tot haar verjaardag op 20 mei. Tot die datum mag zij doorwerken of vakantiedagen opnemen wanneer ze deze nog tegoed heeft.

Voor werknemers is het van belang dat de bestaande pensioenreglementen, arbeidsovereenkomsten en cao’s worden gewijzigd. In een aantal cao’s is al afgesproken dat de arbeidsovereenkomst eindigt met ingang van de dag waarop de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Waarschijnlijk wordt dit de komende tijd in veel cao’s gewijzigd.

Opzijleggen

Wijzigingen in een pensioenreglement zouden wel eens langer op zich kunnen laten wachten. Daarom het volgende advies aan werknemers die nu al een prepensioen- of vervroegd ouderdomspensioen­uitkering ontvangen: bent u aan het einde van de maand jarig, houd er dan rekening mee dat u in de maand waarin u 65 jaar wordt mogelijk minder pensioen ontvangt.

Wie daar nu alvast rekening mee houdt en zo nodig geld opzijlegt, kan een domper op zijn 65e verjaardag voorkomen.

Marieke van de Beek is juridische medewerker individuele belangenbehartiging bij de Reformatorisch Maatschappelijke Unie.

Meer over
Sociale Zaken

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer