IGZ waarschuwt meer vrouwen met implantaten
HILVERSUM (ANP) – Een nieuwe groep van honderden Nederlandse vrouwen met borstimplantaten van het merk PIP of M-implants moet zich melden bij hun arts, omdat ook zij het risico lopen van ernstige gezondheidsklachten. Het gaat om vrouwen die de implantaten vóór 2001 hebben gekregen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vraagt de ziekenhuizen en privéklinieken waar de betrokken vrouwen zijn behandeld, hen op te roepen voor controle en in overleg met de arts de implantaten eventueel te laten verwijderen. De inspectie komt in actie na een onderzoek van het tv-programma Zembla. Een woordvoerster van de inspectie heeft dat bevestigd.
Aanvankelijk waarschuwde de inspectie alleen vrouwen die een implantaat vanaf 2001 hadden gekregen. Het VARA-programma, dat vrijdag wordt uitgezonden, achterhaalde echter dat de ondeugdelijke borstimplantaten al sinds 1998 worden verkocht in ons land.
De inspectie ging er eerst vanuit dat alleen de vrouwen die vanaf 2001 de borstprotheses kregen, risico liepen. Dat kwam omdat de Franse inspectie alle Europese inspecties per abuis had laten weten dat er pas vanaf 2001 met siliconen geknoeid was door de Franse fabrikant. Hierdoor werden mogelijk duizenden Europese vrouwen over het hoofd gezien.
Zembla kwam er achter dat de eigenaar van de Franse PIP-fabriek tegen de Franse politie heeft verklaard dat hij zeker al sinds 1997 industriële siliconen gebruikte. Bij de Franse inspectie ontstond een misverstand omdat in Frankrijk tot 2001 geen siliconen-implantaten mochten worden verkocht. In de rest van Europa gebeurde dat wel, maar dat wisten de Fransen niet.
Nadat de Nederlandse inspectie vanwege de tv-uitzending om uitleg had gevraagd, stuurden de Fransen maandag een mail aan alle Europese inspectiediensten om de zaak recht te zetten.
De inspectie meldde eerder dat ongeveer 2700 PIP-implantaten zijn verkocht in Nederland. Mogelijk is dat nu het dubbele aantal, meldt Zembla op basis van de administratie van de Nederlandse importeur van PIP en gesprekken met meerdere oud-werknemers van de importeur.