Baggertak Boskalis minder rendabel
PAPENDRECHT (ANP) – Boskalis heeft vorig jaar minder verdiend met de baggeractiviteiten dan in 2010. De onderdelen van het anderhalf jaar geleden overgenomen Smit Internationale leverden wel meer op. Dat bleek uit de jaarcijfers die de baggeraar en maritiem dienstverlener donderdag bekendmaakte.
De nettowinst daalde, in wat Boskalis als een overgangsjaar bestempelde, van 310,5 miljoen euro in 2010 tot 254 miljoen euro. Daarbij moet worden aangetekend dat de winst over 2010 een bijzondere bate bevat van 33,6 miljoen euro. De omzet steeg met 5 procent tot 2,8 miljard euro, een record volgens Boskalis. Het bedrijf schrijft de omzetgroei volledig toe aan de overname van Smit.
„Door de toegenomen onzekerheid in de internationale markten blijven klanten twijfelen over wel of niet investeren. Dat zet zowel de marge als de bezettingsgraad onder druk”, aldus het concern. Als gevolg daarvan daalde de operationele winst (ebit) van 402 miljoen euro tot 354 miljoen euro.
De grootste schepen in de baggervloot zijn zogeheten hoppers en cutters. Boskalis wist de bezettingsgraad van die vaartuigen in de tweede helft van vorig jaar enigszins op te vijzelen na een „zwakke” eerste helft. De hoppers waren uiteindelijk 39 weken onder de pannen, tegen 43 weken in 2010. Bij de cutters viel de bezettingsgraad terug van 27 weken in 2010 naar 19 weken vorig jaar.
Boskalis verwacht de nettowinst in 2011 dit jaar niet te kunnen evenaren. Het bedrijf denkt dat de marktomstandigheden moeilijk blijven, maar is wat positiever over de middellange termijn.
„Het is een gemengd beeld”, aldus bestuursvoorzitter Peter Berdowski. „Aan de ene kant zien we, vooral in Europa, aanhoudende twijfel over investeringen bij overheden. Anderzijds zijn we positief gestemd over de marktontwikkelingen in Zuid-Amerika, West-Afrika, Australië en Azië en over de offshoremarkt in het bijzonder.” Berdowski verwacht dat er volgend jaar veel offshoreklussen op de markt komen.
Boskalis had aan het eind van 2011 voor bijna 3,5 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan in vergelijking met 3,2 miljard euro eind 2010.