Santorum wint voorverkiezingen in zuiden VS
WASHINGTON (ANP) – De Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum heeft dinsdag een belangrijke overwinning geboekt op zijn rivalen Mitt Romney en Newt Gingrich. In de aan elkaar grenzende zuidelijke staten Mississippi en Alabama won de conservatieve katholiek de voorverkiezingen.
Voor Gingrich zijn de resultaten een zware nederlaag. De uit het zuiden afkomstige oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden moest in beide staten winnen om zijn campagne, die in het slop verkeert, nieuw leven in te blazen.
Voor de behoudende katholiek Santorum is de winst een flinke opsteker. Hij ligt achter op de gematigd-conservatieve kandidaat Mitt Romney. Vooraf hadden commentatoren voorspeld dat Santorum en Newt Gingrich in het zuiden, waar veel conservatieve gelovigen wonen, betere kansen zouden hebben dan Romney. Uiteindelijk waren de verschillen minder groot dan verwacht.
Santorum kreeg in Mississippi 33 procent van de Republikeinse kiezers achter zich, op de voet gevolgd door Gingrich (31 procent) en Romney (30 procent), meldden Amerikaanse media na telling van 99 procent van de stemmen. In Alabama, waar eveneens bijna alle stemmen zijn geteld, was de winst van Santorum ruimer. Hij kreeg daar 35 procent van de stemmen. Gingrich en Romney behaalden daar 29 procent.
Ondanks het teleurstellende resultaat is Gingrich niet van plan zijn kandidatuur in te trekken. Hij zei door te blijven gaan tot de conventie, die in augustus in Tampa in de staat Florida wordt gehouden. Ook wees hij erop dat het idee dat Romney de kandidatuur niet meer kan ontgaan, door de uitslag in Mississippi en Alabama achterhaald is. „Als je vooropligt en je wordt slechts derde, ben je niet echt de koploper”, aldus Gingrich.
Behalve in Mississippi en Alabama waren er dinsdag ook voorverkiezingen in de staat Hawaii, waar president Barack Obama op 4 augustus 1961 werd geboren. Daar won Romney volgens Amerikaanse media met 45 procent van de stemmen. Santorum bleef steken op 25 procent en Gingrich kwam niet verder dan 11 procent.
De zogenoemde ’primaries’ onder Republikeinse kiezers moeten duidelijk maken wie het bij de presidentsverkiezingen op 6 november mag opnemen tegen Obama.