Beeldhorloge vergroot de zelfstandigheid
Er is een nieuw horloge op de markt. Vrijdag werd het zogeheten Beeldhorloge in Utrecht gepresenteerd. Het betreft geen doorsnee klokje, maar een product dat werkt met behulp van afbeeldingen. Op van tevoren in te stellen momenten laat het Beeldhorloge een pictogram of foto van een activiteit zien. Zo weet Jan wanneer het tijd is om te douchen, wordt Anja eraan herinnerd wanneer de kinderen uit school komen en krijgt Piet het signaal dat hij zijn medicijnen moet innemen. Desgewenst gaat het verschijnen van een afbeelding vergezeld van een geluids- en een trilsignaal. Het is zelfs mogelijk naast een pictogram een zandloper te zetten om te laten zien hoe lang de activiteit bezig is en nog duurt.
Het Beeldhorloge is ontworpen voor degenen die moeite hebben met klokkijken of die hulp nodig hebben bij de oriëntatie in tijd. Het doel is meer structuur te bieden en de zelfstandigheid te vergroten. Mensen met een verstandelijke beperking, autisme, niet aangeboren hersenletsel of beginnende dementie gelden als de beoogde gebruikers. Activiteiten moeten in een computer worden ingevoerd. Een ouder, persoonlijk begeleider, verzorger of de drager van het Beeldhorloge vullen de planning in en voegen zelfgekozen pictogrammen of foto’s toe. Ieder uur worden de ingevoerde gegevens via een mobiel telefoonnetwerk naar het horloge verstuurd.
Het ontwerp van het Beeldhorloge is dusdanig dat zowel kinderen, volwassenen als ouderen zich niet opgelaten hoeven te voelen als ze met zo’n klokje verschijnen. De makers benadrukken dat het horloge niet bedoeld is om het klokkijken onder de knie te krijgen. Wel fungeert het product als een normaal horloge wanneer er geen activiteit zichtbaar is.
Nienke Bunt kreeg vrijdag het eerste officiële Beeldhorloge in handen. Haar vader, Ben Bunt, bedacht het digitale geheugensteuntje in 2002 om zijn dochter te helpen bij het zelfstandig wonen. Nienke heeft een verstandelijke beperking en kan niet klokkijken. Ze heeft geen idee hoe lang een uur, een dag of een week duurt. Ondernemer Nanko Brattinga zag brood in Bunts idee. Hij zette met enkele partijen het bedrijf Timer op om het horloge verder te ontwikkelen. Sinds deze maand is het klokje te bestellen via beeldhorloge.nl. Het Beeldhorloge kost 275 euro. Daar komen de maandelijkse abonnementskosten van 9,95 euro nog bij.
Het horloge is de afgelopen jaren uitgeprobeerd door de doelgroep. Daarnaast onderzocht de vakgroep orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen het effect van het Beeldhorloge op de zelfredzaamheid. De conclusie was dat het klokje voor veel mensen een praktisch hulpmiddel is bij het organiseren van hun dagelijks leven. Volgens Brattinga van producent Timer zorgt het Beeldhorloge dat de drager zich zekerder en zelfstandiger gaat bewegen. „Dit kan in gezinnen en zorginstellingen veel rust geven.”