Botontkalking; vaginale klachten; kunstlens
Ik ben een vrouw van 59 jaar en heb last van botontkalking (osteoporose) en gewrichtsslijtage (artrose). Ik hoor in mijn omgeving dat melk drinken goed is voor osteoporose, maar niet goed voor artrose. Klopt dit?
Nee, dat lijkt niet te kloppen. Overigens is de melkconsumptie voortdurend onderwerp van discussie als het gaat om de preventie of behandeling van botontkalking (osteoporose). Het is opvallend dat botontkalking meer voorkomt in landen waar de consumptie van melk hoog is.
Een onderzoek van de gerenommeerde Harvard Medical School in Boston (VS) waarbij 121.000 vrouwen gedurende jaren werden gevolgd, toonde aan dat bij vrouwen die minimaal twee glazen melk per dag dronken 45 procent meer heupfracturen voorkwamen in vergelijking met andere deelnemers.
Het heeft mogelijk te maken met het hoge gehalte aan het melkeiwit caseïne in koemelk (300 keer hoger dan in moedermelk). Zure zuivelproducten zoals biogarde, karnemelk, yoghurt en kwark verdienen om meerdere redenen de voorkeur. Eén ding staat in ieder geval ontwijfelbaar vast: een inname van minimaal 1000 IE vitamine D per dag en dagelijks minimaal twintig minuten bewegen voorkomen botontkalking.
J. H. Baan, huisarts
Vanwege vaginale klachten schreef de huisarts me een kuur Synapause-E3 0,5 mg ovules voor. Daarna ter voorkoming eens in de twee weken één ovule blijven herhalen. In mijn familie komt veel kanker voor. Weet u misschien een onschuldiger alternatief hiervoor?
Indien een patiënt vaginale klachten heeft als gevolg van de overgang komt dat door een relatief tekort aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Immers, na de menopauze scheiden de eierstokken maar een fractie aan oestrogeen uit.
Een voor de hand liggende oplossing is dit tekort te compenseren door middel van kunstmatige hormonen. We spreken dan van hormonale substitutie. Hormonale substitutie is de laatste jaren in een negatief daglicht komen te staan. Immers deze hormonen zouden borstkanker en baarmoederkanker veroorzaken.
Echter juist oestriol is uitvoerig onderzocht. Het blijkt dat de vaginale toediening geen verhoogde kans geeft op borst- of baarmoederkanker. Ik ga ervan uit dat andere oorzaken van vaginale klachten zoals infecties worden uitgesloten of behandeld. Er zijn mij geen alternatieven bekend voor hormonale substitutie. Kortom, een –korte– behandeling met plaatselijke oestrogenen zoals Synapause verhoogt de kans op kanker niet.
Dr. A. Logmans, gynaecoloog
Na drie netvliesoperaties heb ik (man, 65) een kunstlens gekregen. Het resultaat is bij voldoende licht prima. In een schemerige omgeving is het zicht echter iets wazig. Kan dat door de kunstlens komen?
U hebt een nieuwe lens gekregen in verband met staar (cataract). Dit is een aandoening die frequent optreedt bij veel ouderen. Het is een verzamelnaam voor vertroebelingen in de lens, waardoor het licht verstrooid wordt. Scherp zien wordt er minder door en er kan uiteindelijk blindheid optreden als de lens geen licht meer doorlaat.
De oorzaak is leeftijd: 25 procent van de 80-jarigen heeft er last van. Andere oorzaken zijn trauma’s (stomp op het oog) en bepaalde medicijnen.
Staar resulteert in een verminderd gezichtsvermogen. Dit is vooral bij scherp licht het geval. Fel zonlicht wordt verstrooid door de troebele lens, waardoor scherp zien niet lukt. Ook kleuren worden fletser. Het typische is dus dat het gezichtsvermogen in een schemerige omgeving beter is. Oplossing is een staaroperatie waarbij de lens wordt verwijderd en een kunstlens geïmplanteerd.
U merkt na zo’n operatie dat in een schemerige omgeving het zicht waziger is. Dit kan veroorzaakt worden door de kunstlens als deze multifocaal is. Dit kunt u bij uw oogarts navragen.
J. A. Spaan, huisarts