Microsoft riskeert zware EU-boete
De Amerikaanse softwareproducent Microsoft riskeert een Europese boete van ten minste enkele tientallen miljoenen euro’s omdat concurrenten te weinig te weten komen over het besturingssysteem Windows.
Uitgebreid marktonderzoek heeft uitgewezen dat Microsoft het technisch onmogelijk maakt om concurrerende computerprogramma’s voor servers, die pc’s met elkaar verbinden, goed te laten communiceren met Windows. Het concern breidt daarmee zijn dominantie in de pc-markt uit. Dat heeft de woordvoerder van Europees commissaris Monti (Concurrentiebeleid) gisteren meegedeeld op grond van voorlopig conclusies.
Volgens Monti is het gedrag van Microsoft „schadelijk voor de concurrentie binnen de Europese Unie.” Het concern krijgt een maand de tijd om op de voorlopige bevindingen te reageren. Wel kan zowel Microsoft als concurrenten nog om een hoorzitting vragen. Daardoor kan de uiteindelijke beslissing nog enige tijd op zich laten wachten. „Maar dan praten we toch eerder over maanden dan over jaren”, aldus Monti’s woordvoerder. De Microsoft-zaak, die werd aangespannen na klachten van consumenten en concurrenten, sleept al drie jaar.
Microsoft maakt zich volgens Monti schuldig aan het zodanig afschermen van gegevens dat veel bedrijven wel gebruik moeten maken van software van het Amerikaanse concern. Daarnaast heeft de Commissie grote moeite met de koppeling van Microsofts Media Player met Windows, waardoor concurrerende software voor het afspelen van muziekbestanden nauwelijks een kans maakt.
Om de aantijgingen te bewijzen, heeft de EU-kartelpolitie van Monti een uitgebreid marktonderzoek laten doen onder tweehonderd bedrijven, die gezamenlijk 1,2 miljoen computers hebben staan. Zij bevestigen het eerdere vermoeden dat Microsoft de eigen systemen zo bouwt dat combinaties met software of apparatuur van andere producenten eigenlijk niet mogelijk zijn.
Monti’s woordvoerder zegt dat Microsoft tot nu toe wel heeft meegewerkt met het onderzoek, maar waarschuwt het concern van Bill Gates „de voorlopige conclusies niet in de wind te slaan.” Hij erkent dat het moeilijk is voor het concern om binnen de uiterste reactietermijn van een maand de systemen alsnog compatibel te maken voor de concurrentie. „Toch volgen wij gewoon de procedures en krijgt Microsoft deze maand.”
De boete hangt uiteindelijk af van de ernst van de feiten en de duur van het afschermen van de markt. Doorgaans wordt hiervoor een bepaald percentage van de omzet in rekening gebracht. Over de boetesom wilde de zegsman echter geen enkele uitspraak doen. Waarnemers zeggen dat het al snel om enkele tientallen miljoenen euro’s zal gaan.
Hoewel Microsoft een Amerikaans concern is, kan Monti klanten van de softwareproducent uiteindelijk voor de Europese rechter slepen als een boete niet wordt betaald. Daardoor zal Microsoft wel gehoor moeten geven aan een definitieve veroordeling door Monti.
De woordvoerder zegt ervan „overtuigd” te zijn dat de Europese Commissie zulke sterke bewijzen heeft dat een klacht van Microsoft zelf voor het Europees Hof in Luxemburg weinig kans maakt. Vorig jaar verloor Monti enkele vergelijkbare zaken voor de Europese rechter en moest hij boetes of fusieverboden ongedaan maken.
Microsoft was gisteren nog niet in staat te reageren. De advocaat die het concern in deze zaak bijstaat, verwacht dat er uiteindelijk geen boetes uitgedeeld zullen worden. Op de beschuldigingen van Monti wilde hij niet ingaan. „We hebben nog geen kans gehad ze nauwkeurig te bekijken.”