WTO bevestigt klacht over Chinese exportbeperking
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – De Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan hebben een gezamenlijke klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de beperking van de export van zeldzame grondstoffen door China. Dat heeft de WTO dinsdag bevestigd.
China beperkt de export van zeldzame aardmetalen, die veel worden gebruikt in elektronica, elektrische auto’s en zonnecellen. De Chinese overheid wil onder meer voorkomen dat de voorraad te snel opraakt. Aangezien het leeuwendeel van deze metalen uit Chinese bodem komt, is de prijs ervan de afgelopen jaren flink gestegen.
„Ik kan bevestigen dat we een gezamenlijke klacht hebben ontvangen van de VS, de EU en Japan”, aldus een woordvoerder van de WTO. Eerder bestempelde de handelsorganisatie de exportbeperkingen door China op bepaalde grondstoffen al als illegaal.
Europees commissaris Karel De Gucht (Internationale Handel) zei dat de Chinese exportbeperking de internationale handelsafspraken schendt en daarom opgeheven dient te worden. „Ondanks een duidelijke beslissing van de WTO in het eerste geschil heeft China de beperking niet ingetrokken. Dus zijn we genoodzaakt opnieuw een zaak aan te spannen zodat onze bedrijven eerlijke toegang krijgen tot deze materialen”, aldus De Gucht.
Naar verwachting zal de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag eveneens met een verklaring naar buiten komen over de zaak die wordt aangespannen tegen China bij de WTO.
China is de belangrijkste producent van 17 zeldzame aardmetalen, zoals zink en magnesium, met een marktaandeel van 97 procent. De Chinese regering liet dinsdag weten in haar recht te staan met de exportbeperking. Volgens China voldoet de beperking aan de regels van de WTO. De overheid rechtvaardigt de exportbeperking door te wijzen op de milieuvervuiling die de grootschalige winning van de metalen veroorzaakt.
De EU, de VS en Japan denken echter dat China de exportquota heeft ingesteld om de eigen industrie aan goedkope grondstoffen te helpen.