Economie

Verzekeraars Griekse eisers keren uit

Redactie economie

10 March 2012 00:11Gewijzigd op 14 November 2020 19:50
Minister Jan Kees de Jager (Financiën). Foto EPA
Minister Jan Kees de Jager (Financiën). Foto EPA

NEW YORK – Verzekeraars moeten polissen tegen wanbetaling van Griekenland gaan uitbetalen, nu de Griekse schuldenruil voor private schuldeisers doorgaat.

Dat heeft de internationale handelsorganisatie voor derivaten ISDA gisteravond bepaald. Het nettobedrag dat uitstaat op die verzekeringen zou 3,2 miljard dollar (2,4 miljard euro) bedragen. Het werkelijke bedrag zal lager liggen, omdat obligatiehouders door de schuldenruil niet hun volledige inleg kwijt zijn.

Griekenland maakte gisteren bekend dat het clausules in werking stelt die de schuldenruil ook oplegt aan private houders van Griekse obligaties die niet vrijwillig meewerken aan de deal. De ISDA beschouwt deze gedwongen korting die Athene de schuldeisers oplegt als een vorm van wanbetaling (een zogeheten credit event), waardoor de obligatieverzekeringen tot uitkeren moeten overgaan. De ISDA moet nog beslissen hoeveel de verzekeraars precies moeten uitbetalen.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietstatus van Griekenland gisteren verlaagd van C tot die van ”restricted default”, gedeeltelijk wanbetaler. De schuldenruil komt volgens Fitch neer op een ordelijk faillissement.

Nu de langverwachte Griekse schuldenruil definitief is, is de weg vrij voor een tweede steunpakket van 130 miljard euro van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF financiert vooralsnog 13 miljard van het bedrag, een teleurstellende hoogte in de ogen van de Europese ministers van Financiën. Bij de eerste noodlening aan Griekenland betaalde het IMF 30 miljard van de 110 miljard.

Minister De Jager vindt dat de bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan de Griekse lening omhoog moet. Dat zegt hij vandaag in een interview met Het Financieele Dagblad. „Ik vind dat de IMF-bijdrage significant moet zijn. Dan lijkt me 13 miljard aan de magere kant”, zegt hij. „Maar we zijn daarover nog in gesprek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer