Binnenland

Vakwerkmuur ontdekt in Utrechts pand

UTRECHT – Bouwwerkzaamheden in Utrecht hebben de oudste vakwerkconstructie van de stad aan het licht gebracht. Mogelijk is het zelfs de oudste van Nederland in een stadspand.

Regioredactie
8 March 2012 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 19:47

Het gaat om een pand aan de Oudegracht, liet de gemeente woensdag weten.

In het pand staat een muur met een vakwerkconstructie uit de vroege 14e eeuw. Deskundigen hebben het eikenhout ervan gedateerd tussen 1311 en 1315. De constructie heeft een oppervlakte van ongeveer 65 vierkante meter. Het gaat om een complete muur in de achterkamer van het woonhuis uit de late middeleeuwen. De muur blijft voortaan zichtbaar in het pand.

Uit de vondst blijkt volgens de gemeente dat veel van de oudste (wellicht honderden) 13e- en 14e-eeuwse panden in Utrecht zijn gebouwd als vakwerkhuis. In de periode vanaf de late middeleeuwen verdween deze constructie uit bijna alle panden. De goed­kope houten constructies maakten steeds vaker plaats voor bouw met het duurdere (bak)steen, dat bovendien chiquer werd gevonden.

Bij het maken van vakwerkconstructies trokken huizenbouwers eerst een houten geraamte op. Door speciale verbindingstechnieken leverde dit veel stevigheid. In het geraamte kwamen stokken te staan die werden dichtgevlochten met dun hout. Om alles water- en luchtdicht te maken, werd het geheel opgevuld met leem, mest en stro.

In de 13e en de 14e eeuw werd deze manier van bouwen veelvuldig toegepast, omdat niet iedereen zich een bakstenen muur kon veroorloven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer