Onderzoek naar strooizout in Pools voedsel
DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit begint een onderzoek naar Poolse voedingsproducten waarin mogelijk strooizout is verwerkt. Dat meldde de instantie donderdag. Ze wil van Polen weten of en aan welke Nederlandse bedrijven deze producten zijn geleverd.
De autoriteiten in Polen onderzoeken de kwestie al langer. Justitie zou er drie bedrijven willen vervolgen die strooizout verkochten als consumptiezout.
De Nvwa wacht eerst af totdat Polen de namen van de Nederlandse bedrijven heeft gegeven. Hoe het onderzoek daarna verder gaat, is nog niet bekend.
CDA-Europarlementariër Esther de Lange heeft de Europese Commissie om informatie gevraagd. „Ik wil van de commissie weten welke bedrijven betrokken zijn, wat het gezondheidsgevaar is bij consumptie van het gebruikte zout en waar de producten zich bevinden. Het gebruikte strooizout is ook naar Nederland geëxporteerd, maar onder welke omstandigheden is onbekend”, aldus De Lange op haar website.
„Ongevaarlijk”
De kans is erg klein dat strooizout in voedsel gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Dat zei hoogleraar milieutoxicologie Tinka Murk (Wageningen University) donderdag. Ze reageerde op het onderzoek dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aankondigde.
Alleen in duurdere soorten strooizout zit soms antivries, aldus Murk. Het meest gebruikte antivriesmiddel is ethyleenglycol en dat is alleen giftig als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen. „Dat krijg je nooit binnen via voedsel.”