Startende ict’ers hopen op grote doorbraak
HANNOVER – Het kan verkeren. Vijf jaar geleden stond Facebook nog in de kinderschoenen. Nu telt het sociale netwerk 845 miljoen gebruikers. Vijftig jonge bedrijven hopen op ict-handelsbeurs Cebit in Hannover iets van dat succes te kunnen evenaren.
De zogenaamde start-ups staan in de finale van een innovatiewedstrijd die uitgeschreven is door het platform CODE_n, waarin vooraanstaande bedrijven participeren. In een van de beurshallen presenteren ze hun ideeën, allemaal mobiele applicaties voor de meest uiteenlopende toepassingen. Een jury kiest morgen de winnaar. Die krijgt 25.000 euro en twee jaar begeleiding van een team ervaren managers.
Een selectie van vijf opvallende start-ups.
Dagelijks nieuws
Dagelijks komt er zo ontzettend veel informatie op ons af dat we door de bomen het bos niet meer zien. Het Amsterdamse Mount Holland bedacht een dienst die voor de gebruiker bepaalt welk nieuws het meest relevant is. ”News curation”, op z’n Engels. Hoe, is het geheim van de smid. Hylke Sprangers wil alleen verklappen dat „slimme algoritmes” het werk doen. Die scannen talloze nieuwsbronnen en sociale netwerken, kiezen het nieuws en presenteren het vervolgens in een aantrekkelijke omgeving. Op elk denkbaar apparaat. Volledig op maat gesneden, rekening houdend met de persoonlijke interesses van de gebruiker. Die kan de content daarna weer delen via Twitter of Facebook. Dayview komt ook met een zogenaamde ”social reader”, waarmee al het nieuws binnen het populaire Facebook is te lezen en gedeeld kan worden met vrienden.
Vertaler
Het leuke van sociale netwerken is dat gebruikers heel gemakkelijk contact kunnen onderhouden met vrienden in binnen- en buitenland. Maar wat als die Spaanse vriend of Chinese collega z’n berichten stelselmatig in de eigen taal tikt? Het Finse Transfluent belooft zulke berichten binnen een kwartier te vertalen naar bijna elke gewenste taal. Niet met ingewikkelde programma’s, maar met vertalers van vlees en bloed. Transfluent beschikt naar eigen zeggen over een netwerk van maar liefst 15.000 vertalers. Die zitten 24 uur per dag paraat om tweets en statusupdates om te zetten in een andere taal.
Vriendenzoeker
Vind op een overvol festivalterrein of drukbezocht evenement je vrienden maar eens terug. De Duitse start-up GeoMobile presenteert een app die op een kaart laat zien waar ze zich bevinden. Beter nog, Joined ziet ook waar de gebruiker zelf is en zorgt er met behulp van gps voor dat de club weer bij elkaar komt. Met geluid of trillingen vertelt het programma welke kant je op moet. Het display toont de afstand die nog moet worden afgelegd. Dankzij spraakfunctionaliteit is Joined ook geschikt voor mensen met een visuele beperking. Handig, maar hoe zit het met de privacy? Joined onthoudt alleen de laatst bekende locatie. Zo kan er nooit een bewegingsprofiel uit de app worden afgeleid.
Corruptiemeter
India is een corrupt land. Jaarlijks kost dat miljarden dollars. Alleen de armen in India betalen jaarlijks al 160 miljoen dollar aan steekpenningen, aldus Ishan Agrawal, oprichter van het bedrijf CorruptionTrak. Voor hem reden genoeg om de strijd met corruptie aan te binden. CorruptionTrak biedt een app en heeft een website waarop iedereen alledaagse corruptie –indien gewenst anoniem– kan melden. Al deze meldingen zijn terug te vinden op een kaart, zodat in één oogopslag zichtbaar is waar corruptie hoogtij viert. Agrawal: „We denken dat technologie een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen corruptie. We zijn begonnen in thuisland India, maar bieden de dienst nu wereldwijd aan.”
E-kookboek
E-books zijn flink in opmars. Caramelized voegt digitale kookboeken toe aan het e-bookassortiment. Deze maand lanceert het Duitse bedrijf een app voor de iPad met daarin vijf kookboeken. Het voornemen is dat aantal snel uit te breiden. De boeken van Caramelized zijn meer dan een digitale vorm van de papieren versie, zegt Patrik Dusek van Caramelized. „Je kunt in het e-book aangeven voor hoeveel personen je eten wilt bereiden. Het kookboek past de ingrediënten daarop aan.” Verder zijn aan een aantal recepten uitlegvideo’s of audiohandleidingen toegevoegd. Nederlandse boeken zitten „nog niet” in de digitale boekwinkel. In de bibliotheek zijn kookboeken per stuk aan te schaffen. De prijs van het digitale kookboek is gelijk aan die van zijn papieren evenknie. Ben je op zoek naar een specifiek recept? De hele digitale kookboekenbibliotheek van Caramelized is gemakkelijk doorzoekbaar.