Cultuur & boeken

Geschiedenis van de atlas

Ongeveer 500 jaar geleden ontstonden de eerste atlassen. Historici, kaartenmakers en geografen staan daar dit jaar uitvoerig bij stil, omdat in 1512 een van de grote cartografen, Gerardus Mercator, werd geboren. Het herdenkingsjaar zorgt voor publicaties rond het thema.

6 March 2012 14:36Gewijzigd op 14 November 2020 19:45

Een kenner van de geschiedenis van atlassen is C. Jansen. Hij is al meer dan 35 jaar actief met de historische cartografie. In het bijzonder oude kaarten over Israël en andere landen die in de Bijbel voorkomen hebben zijn interesse. In 2010 publiceerde hij een interessant boek daarover: ”De Bijbelcartografie”.

De amateurhistoricus zocht ook al jaren naar een goede, bondige beschrijving van de geschiedenis van de wereldatlas. Langzamerhand ontstond het idee bij Jansen om die zelf samen te stellen. Het 
resultaat daarvan is recent verschenen: ”De wereldatlas. 2000 jaar plaatsaanduiding”. In 
het boek behandelt Jan-
sen de opkomst van de geografie en de cartogra-
fie en beschrijft hij daarna op een toegankelijke manier de geschiedenis van de wereldatlas: van-
af Ptolemaeus’ Geogra­phia tot de huidige Timesatlas. Eén hoofdstuk is gewijd aan de Nederlandse kaartenmakers. Amsterdam was in de 16e eeuw een wereldstad en dankzij de zeevaarders een centrum van handel en wetenschap. De stad was de ideale plek voor de ontwikkeling van de cartografie. De globes van de familie Blaeu waren en zijn vermaard.

Het boek van Jansen bevat meer dan 150 illustraties. Literatuurverwijzingen en een goed register maken het tot een mooi overzichtswerk.


Boekgegevens

”De wereldatlas. 2000 jaar plaatsaanduiding”, door C. Jansen;
uitg. Gigaboek, Heerhugowaard, 2012; ISBN 978 90 8548 3090; 230 blz.; € 49,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer