Buitenland

„Nederlaag Ahmadinejad in verkiezingen Iran”

TEHERAN (ANP/DPA/RTR) – De uitslagen van de parlementsverkiezingen in Iran lijken een tegenvaller te worden voor president Mahmoud Ahmadinejad. Zijn partij verliest erg veel zetels in het nieuwe parlement aan de streng-islamitische aanhangers van ayatollah Ali Khamenei.

3 March 2012 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 19:43
Ahmadinejad. Foto EPA
Ahmadinejad. Foto EPA

Bovendien zou de zus van Ahmadinejad, die voor de stad Garmsar een parlementszetel wilde veroveren, niet in de volksvertegenwoordiging zijn gekozen. Garmsar is de thuisbasis van de president.

De officiële uitslagen van de parlementsverkiezingen van vrijdag worden vermoedelijk zondag bekendgemaakt. Volgens staatsmedia ging 64 procent van de stemgerechtigden naar de stembus, wat vrij hoog is voor Iraanse begrippen.

Tot dusver is van 135 zetels nu een winnaar vastgesteld. Bij 10 moet er een tweede ronde komen, aldus de minister van Binnenlandse Zaken. Persbureau Reuters kende de verdeling van een deel van de zetels tot dusver. Daarvan gaan er 81 naar aanhangers van Khamenei, 9 naar de groep van Ahmadinejad, 7 naar hervormer en 1 naar onafhankelijken.

De verkiezing is uitgedraaid op een krachtmeting tussen Ahmadinejad en de geestelijk leider. Zij liggen openlijk overhoop. De afgelopen maanden zijn tientallen medestanders van Ahmadinejad op een zijspoor gezet of opgepakt. Toen Ahmadinejad een minister ontsloeg, draaide Khamenei dat terug.

De resultaten zijn moeilijk te vergelijken met de vorige verkiezing, omdat Khamenei en Ahmadinejad destijds een gezamenlijke partij hadden.

De Britse minister William Hague (Buitenlandse Zaken) zei dat de verkiezingen in Iran niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen. „Het regime had de verkiezing gepresenteerd als een test op loyaliteit, in plaats van een vrije keuze van volksvertegenwoordigers.”

Bij de verkiezingen waren geen onafhankelijke waarnemers. Een niet-gekozen kiesraad had besloten dat 35 zittende parlementsleden zich niet herkiesbaar mochten stellen. Het orgaan weerde ook circa 2000 kandidaten van de kieslijsten.

De stemming vond plaats zonder de twee voornaamste oppositieleiders, Mirhossein Mousavi en Mehdi Karoubi. Beiden hebben sinds ruim een jaar huisarrest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer