Akzo Nobel krimpt zoutproductie in door hitte
Chemieconcern Akzo Nobel in Hengelo vermindert de zoutproductie met 10 procent door de hoge watertemperatuur in het Twentekanaal. Het is onduidelijk hoe lang deze productiedaling duurt. Het hangt samen met de weersverwachting, aldus Akzo Nobel dinsdag.
Normaliter loost Akzo Nobel koelwater op het aangrenzende Twentekanaal. Dat water is nodig bij de productie. Door de hitte is de temperatuur van het oppervlaktewater opgelopen tot 28 graden. „In onze milieuvergunning staat dat we koelwater mogen lozen tot het water een temperatuur van 30 graden heeft. Uit voorzorg hebben we besloten nu al geen water meer te lozen.", aldus de woordvoerder.
Akzo Nobel wil niet zeggen hoeveel schade deze productievermindering veroorzaakt. „We kunnen verliezen wel enige tijd dragen."
Een dag eerder deed netbeheerder Tennet een waarschuwing uitgaan voor stroombedrijven. De zogeheten code oranje is afgegeven over de temperatuur van het oppervlaktewater. Als die te hoog wordt, mogen stroombedrijven geen koelwater meer lozen. Het oppervlaktewater bij Lobith is boven de 23 graden Celsius gekomen. Van een alarmerende situatie is nog geen sprake, maar waakzaamheid is geboden.