Amerikaans onderzoek: Minder windenergie door klimaatverandering
Klimaatverandering kan mogelijk slecht uitpakken voor de exploitatie van windenergie. Door de opwarming van de aarde zal het vaker gaan regenen; en elke regenbui snoept wat weg van de windenergie, berekenden wetenschappers uit de Verenigde Staten.
De onderzoekers van weerbureau NOAA in Boulder en universiteiten in New York en Washington zijn bezorgd dat de atmosferische energiebalans zal dalen, zo stelden ze vorige week in tijdschrift New Scientist. Dat zou wereldwijd de hoge luchtstromingen kunnen afzwakken.
Het mechanisme werkt als volgt: een vallende regendruppel valt gewoonlijk vertraagd door contact met de lucht. De wrijving die dat contact veroorzaakt, haalt een deel van de bewegingsenergie uit de druppel, waardoor deze wordt afgeremd. Die bewegingsenergie wordt daarbij omgezet in diffuse warmte die, anders dan zonnewarmte, geen enkele invloed heeft op de vorming van wind.
De wetenschappers berekenden dat elke vierkante meter van de atmosfeer elke seconde 1,8 joule aan energie verliest. Hoewel het om een gering percentage gaat, denken ze dat het energieverlies groot genoeg is om de opbrengst van windturbines negatief te beïnvloeden. Orkanen zullen hierdoor echter niet aan kracht inboeten.