Kerk & religie

Ontkerkelijking België slaat het hardst toe onder jongeren

BRUSSEL – Het aantal trouw meelevende rooms-katholieken in België is teruggelopen tot 8,7 procent van de bevolking. Vooral jongeren haken af. Dat maakten de Belgische omroep RTBF en De Morgen onlangs bekend op basis van een opiniepeiling onder 1500 Belgen.

Kerkredactie
28 February 2012 23:40Gewijzigd op 14 November 2020 19:37
Sint Bavokathedraal in Gent. Foto Mylius, Wikimedia
Sint Bavokathedraal in Gent. Foto Mylius, Wikimedia

Ongeveer de helft van het aantal geënquêteerden noemt zich rooms-katholiek. Dat is een daling van 20 procent in dertig jaar. In 1982 beschouwde 72 procent zich als rooms-katholiek.

Het aantal onkerkelijken en atheïsten is de afgelopen dertig jaar verdubbeld van 24 procent in 1982 naar 42 procent nu. 9,2 procent daarvan noemt zich atheïst. Van de mensen die geboren zijn na 1984 vindt 70 procent dat ze geen enkele connectie met de kerk hebben.

In het vanouds sterk godsdienstige land lijkt de Rooms-Katholieke Kerk te eroderen. De band tussen kerk en samenleving brokkelt af. Zo bezoeken jongeren steeds minder vaak kerkelijke onderwijsinstellingen.

Subsidiestromen

Het onderzoek stond maandag ter discussie in het Waals parlement. De Socialistische Partij (PS) wil een lijst gaan opstellen van het aantal kerken dat de komende tijd wordt afgestoten. Aan de hand daarvan kunnen de subsidiestromen beperkt worden. Bovendien kan een andere, niet-religieuze bestemming worden gezocht voor de gebouwen. Wallonië telt zo’n 600 kerkelijke gebouwen als kerken en kapellen.

In oktober verscheen een rapport waarin de tanende invloed van de kerk op de Belgische samenleving werd gemeten. Kerkelijke rituelen als doop, huwelijk en begrafenis trekken steeds minder mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer