Economie

„Centrale banken lopen meer risico”

AMSTERDAM (ANP) – De risico’s van de financiële crisis zijn de afgelopen jaren verschoven naar de centrale banken en daarmee naar ons allen. Dit stelt hoogleraar monetaire economie Lex Hoogduin dinsdag op basis van een analyse van de balans van De Nederlandsche Bank (DNB).

28 February 2012 16:01Gewijzigd op 14 November 2020 19:37

Bij het begin van de eurocrisis eind 2007 had DNB een vrijwel neutrale positie ten opzichte van andere centrale banken in de eurozone. Nu heeft De Nederlandsche Bank vorderingen van bijna 170 miljard euro.

De balansen van centrale banken zijn door de crisis behoorlijk opgeblazen. Dat komt onder meer doordat de gewone banken daar meer geld stallen. De balans van DNB steeg van bijna 70 miljard euro eind 2007 naar 284 miljard euro begin dit jaar.

De deposito’s die banken bij DNB aanhouden, namen toe van 6 miljard euro in 2007 tot 193 miljard euro nu. De Nederlandse centrale bank leent dat geld weer aan andere centrale banken uit.

Naast de verviervoudiging van het balanstotaal staat slechts een verdubbeling van de financiële buffers. Daarmee zijn de risico’s sinds de crisis vooral neergeslagen bij DNB. „Dat hoeft niet erg te zijn”, zegt Hoogduin. „Maar als er dingen fout gaan, is het kapitaal snel op. De overheid zal dan moeten bijstorten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer