menstruatie; klikgebit; blaasontstekingen
Ik (vrouw, 30 jaar) had altijd al hevige buikpijn tijdens de menstruatie. De buikpijnperiode wordt echter langer en gaat gepaard met overgeven en van de kaart raken. Kan hier iets anders achter zitten? Welk medicijn kan helpen?
De buikpijn tijdens de menstruatie noemen we dysmenorroe. Deze buikpijn heeft bekende en onbekende oorzaken. Wanneer de oorzaak niet bekend is, noemen we het essentiële of primaire dysmenorroe.
Uitleg van de aandoening is heel belangrijk. Secundaire dysmenorroe moet worden uitgesloten. Oorzaken daarvan kunnen zijn: endometriose (groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte), pelvic inflammatory disease (ontsteking in het kleine bekken) of een baarmoedervleesboom. Deze aandoeningen hebben allemaal verder onderzoek nodig en ook hun eigen specifieke behandeling.
Voor de primaire dysmenorroe wordt na voorlichting paracetamol of een NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug) zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac het meest gebruikt.
Artsen schrijven voor het probleem van dysmenorroe ook wel de anticonceptiepil voor. Het gebruik daarvan kan echter op ethische bezwaren stuiten omdat niet altijd is uitgesloten dat er toch een eisprong plaatsheeft, gevolgd door samensmelting van zaad- en eicel. In dat geval wordt het ontstane embryo afgestoten (abortus) omdat het baarmoederslijmvlies door de werking van de pil niet geschikt is voor acceptatie van het embryo.
Laatste mogelijkheid is het stilleggen van de cyclus met een hormoon. Allerlei alternatieve methoden, zoals acupunctuur, elektrostimulatie van zenuwbanen, visoliecapsules, vitamine E of thiamine, hebben geen bewezen effect. Het is een heel moeilijk probleem voor veel vrouwen met soms vergaande gevolgen.
J. P. Peters, huisarts
Sinds twee jaar draag ik een implantaat (klikgebit) onderin. Frequent heb ik een tandvleesontsteking (geen mondblaren) rond het implantaat. Ik poets het vijf keer per dag en spoel het goed schoon. Allergisch ben ik niet. Mijn man heeft ook een klikgebit en heeft dit nooit. Heeft u een tip hoe ik dit kan voorkomen?
U heeft een ontsteking van het tandvlees rond een implantaat. De symptomen hiervan zijn roodheid, iets gezwollen slijmvlies en bloedverlies. (Wanneer het een ontsteking van het tandvlees rondom een tand betreft spreken we van gingivitis met dezelfde verschijnselen.)
Bacteriën die aanwezig zijn op de implantaatopbouw veroorzaken de ontsteking. Het zorgvuldig verwijderen van plaque kan effectief zijn. Daarnaast is vastgesteld dat het gebruik van antimicrobiële (tegen bacteriën gerichte) spoelmiddelen een waardevolle aanvulling vormt op de mechanische behandeling.
Ik neem aan dat u hierover uitgebreid geïnformeerd bent nadat het implantaat is geplaatst. Wanneer er ondanks een zorgvuldige reiniging een ontsteking optreedt, is het verstandig hierover nogmaals met uw tandarts te overleggen.
A. van Horssen, tandarts
Mijn dochter van 11 jaar tobt al jaren met terugkerende blaasontstekingen. Uit urinekweken blijkt geen bacteriegroei, maar sticks die ontstekingsreacties meten, geven wel aan dat er problemen zijn. Tijdens een onderhoudskuur met antibiotica blijft de urine schoon, maar heeft ze op de duur wel andere klachten van een blaasontsteking: ’s nachts en overdag nat, troebele en stinkende urine. Is er een verklaring en een oplossing voor deze situatie?
Het is duidelijk dat uw dochter een urologisch probleem heeft dat specialistische aandacht behoeft. Als sticks aangeven dat er mogelijk sprake is van een infectie maar gelijktijdige urinekweken niet afwijkend zijn, moet doorgaans de uitslag van de urinekweek als leidraad worden gehanteerd.
De klachten die uw dochter heeft lijken wel op de klachten van een blaasontsteking, maar als de urinekweken bij herhaling geen infectie aantonen kan niet veel anders worden geconcludeerd dan dat er geen sprake is van een urineweginfectie.
Anderzijds is het vreemd dat antibioticabehandeling wel leidt tot vermindering van de klachten. Daarbij is er kennelijk ook sprake van incontinentie. Dit alles bij elkaar lijkt me een goede reden om uw dochter eens te laten onderzoeken door een kinderuroloog.
Dr. H. Vergunst, uroloog