Wetenschap & techniek

Inbreker loopt tegen glasvezel op

De dief krijgt het in de toekomst niet makkelijker. Tot voor kort was het zo dat beveiligingstechnieken uitblonken door het grote aantal valse alarmeringen. Nu gloort er echter hoop voor hen die hun bezittingen goed willen beschermen.

Herman Postema
4 August 2003 14:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:28
Een detectiemodule bevat een zender, een ontvanger en de elektronica waarmee het hele gebied van het lichtsignaal continu wordt gecontroleerd
Een detectiemodule bevat een zender, een ontvanger en de elektronica waarmee het hele gebied van het lichtsignaal continu wordt gecontroleerd

Niet iedereen heeft het rustiger tijdens de vakantie. De zomer is het hoogseizoen voor de beroepsgroep die het minder nauw neemt met het mijn en dijn. Een krappe miljoen Nederlanders laten zijn huis één of enkele weken onbeheerd achter, terwijl de achterblijvers in die warme periode vaak slordig zijn met het sluiten van ramen en deuren. Gemiddeld worden er per dag 800 inbraken gepleegd, in vier van de vijf gevallen in woonhuizen.

Als er al iets gedaan wordt om inbrekers af te schrikken, bestaat dat meestal uit een lamp met een sensor die op beweging of lichaamswarmte reageert. Omdat die soms ook langslopende katten en zwiepende takken detecteert, is het zinloos om zo’n systeem te koppelen aan een alarm.

Valse meldingen
Bij alle huidige detectiesystemen, zoals infraroodmeting, is het aantal valse meldingen een groot probleem. De Twentsche Kabelfabriek (TKF) in Haaksbergen en het bedrijf Lightspeed Systems in Raalte hebben met Optical Detection een „geheel nieuw concept in handen, dat nagenoeg geen valse meldingen geeft”, aldus het bedrijf.

De basis van deze beveiligingstechnologie is een glasvezel. Door de ene kant van de glasvezel wordt licht gezonden. Aan de andere kant staat een ontvanger. Wordt de vezel verbogen, dan verandert de lichtsterkte aan de kant van de ontvanger. Dat registreert het systeem. Afhankelijk van de instellingen kan hierna een alarm afgaan. Op dit moment is de glasvezel te gebruiken voor het beveiligen van het dak en de dakrand, hekwerken of een grindpad.

„Helemaal nieuw is de grinddetectie. Dit is een detectiemat die onder het grind ligt. Als iemand over het grind loopt, resulteert dat in een alarm. Wij adviseren de gevoeligheidsregelaar in te stellen op 30 kilo, zodat een hond op het erf niet gedetecteerd wordt”, aldus ing. H. H. T. A. Sweere, businessmanager bij TKF.

Groot voordeel van de nieuwe detector is het signaleren van ongewenste bezoekers al buiten het gebouw. „Binnen de beveiligingsmarkt is er een trend gaande van binnen- naar buitenbeveiliging. Door aanwezigheid van indringers eerder te detecteren, wordt het afschrikeffect groter. Bovendien heb je de indringer al gesignaleerd voordat er schade door inbraak is aangebracht”, zegt Sweere.

De belangstelling voor de uitvinding is groot. „Dit is een gat in de markt. Het ministerie van Defensie in Amerika wil ons systeem gebruiken voor zijn beveiliging. Er is veel vraag naar”, aldus een enthousiaste Sweere. „Met name in de museumwereld wordt ons systeem steeds meer toegepast.”

Demonstratie
TKF zal op de beurs Elektrotechniek 2003, die eind september in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden, enkele detectiesystemen demonstreren. Doordat dit systeem zo vernieuwend is, heeft TKF haar product ingeschreven voor de ETOP-award. De ETOP-award wordt iedere twee jaar uitgereikt aan de meest vernieuwende productintroductie.

Naast de al beschikbare concepten werkt TKF ook samen met hekwerkleveranciers voor de beveiliging van onder meer gevangenissen. „Op de langere termijn willen we ook een systeem voor opritdetectie ontwerpen waar je wel met een auto over kunt rijden. Een andere variant is de gronddetectie. Daarvoor maken we ook gebruik van de huidige detectiemodule. Die moeten we nog zodanig aanpassen dat hij niet reageert op passerende vrachtwagens maar wel op een mens die erover loopt.”

De prijs van de nieuwe Optical Detection maakt het systeem waarschijnlijk niet direct geschikt voor het gemiddelde huishouden. „Een basispakket voor hekdetectie kost 600 euro. Hierbij wordt dan 50 meter hek voorzien van een detectie.”

Van buitenaf is het systeem niet zichtbaar. „Ook bij grind- en dakranddetectie is de vezelkabel niet te zien. Dit is lastig voor een inbreker. Bijkomend voordeel is dat de architect niet geconfronteerd wordt met lelijke objecten die niet van tevoren gepland waren.” De dikte van de glasvezel voor hekdetectie is vergelijkbaar met de dikte van een hekspijl.

Optical Detection is niet een op zichzelf staand detectiesysteem. „Je moet het zien als een halffabrikaat. Het vormt een onderdeel van een geïntegreerd alarmsysteem. Je kunt bijvoorbeeld Optical Detection combineren met een video. Dan hoeft niet continu de video aan te staan. Deze gaat pas aan als het systeem alarm geeft.”

Met de eveneens door TKF ontwikkelde Combi-kabel is het volgens Sweere mogelijk om ook later het aangelegde systeem uit te breiden. „Zo hebben we voor het Koninklijk Huis een beveiliging aangelegd. Toen het systeem klaar was, besloot men het aantal camera’s te verdubbelen. Zonder ook maar één kabel op te graven, hebben we een extra vezel in de glaskabel geblazen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer