Economie

Postconcern TPG somberder voor 2003

Het post- en logistiek concern TPG heeft het tweede kwartaal afgesloten met iets minder winst dan dezelfde periode een jaar geleden. De onderneming is somberder geworden over de rest van het jaar.

Redactie economie
4 August 2003 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:28
HOOFDDORP - Het post- en logistiek concern TPG heeft het tweede kwartaal afgesloten met een winst van 143 miljoen euro, 1,4 procent minder dan in dezelfde periode van 2002. Met het bezorgen van post werd iets meer verdiend dan verwacht. Foto: een postsort
HOOFDDORP - Het post- en logistiek concern TPG heeft het tweede kwartaal afgesloten met een winst van 143 miljoen euro, 1,4 procent minder dan in dezelfde periode van 2002. Met het bezorgen van post werd iets meer verdiend dan verwacht. Foto: een postsort

Het nettoresultaat in het tweede kwartaal kwam uit op 143 miljoen euro, 1,4 procent minder dan de 145 miljoen euro in 2002. De omzet steeg wel, met 1,3 procent tot 2,95 miljard euro.

De groei werd belemmerd door de zwakke economische situatie en ongunstige valutakoersen, aldus TPG maandagmorgen. Bovendien had de onderneming last van zwakke prestaties in de divisie Logistiek. TPG schrijft dit jaar naar eigen schatting circa 195 miljoen euro af op deze activiteiten. Bovendien zet het 65 miljoen euro opzij voor reorganisatiekosten. Binnen de twee jaar moet dat een besparing opleveren van 55 miljoen euro.

Om de problemen bij Logistiek aan te pakken heeft TPG ook de leiding van de divisie vervangen. De Amerikaan David Kulik (55) vervangt de Italiaan Roberto Rossi (60). De laatste vertrekt bij TPG en krijgt een afkoopsom mee van 1,93 miljoen euro. De nieuweling Kulik is sinds 2000 in dienst van TPG. Hij was de topman van CTI Logistx, dat TPG in dat jaar overnam. Kulik wordt ook lid van de raad van bestuur.

Bij de twee andere bedrijfsonderdelen, Post en Express, ging het beter. Het rondbrengen van kaarten en brieven leverde meer op omdat de stroom post minder hard afnam dan eerder verwacht. De omzet bleef gelijk. Voor het hele jaar 2003 gaat TPG nu dan ook uit van een kleinere daling van het postvolume dan de 2 tot 3 procent waar de onderneming al langer van uitgaat. Post is goed voor 80 procent van de winst van TPG.

TPG profiteerde bovendien van de afslankingsoperatie die inspeelt op de afnemende hoeveelheid post. Tot 2020 verwacht de onderneming eenvijfde minder brieven, kaarten en folders door onder meer de opkomst van de elektronische post en internetbankieren. In de eerste zes maanden van dit jaar bespaarde TPG 36 miljoen op de kosten.

De winst over het eerste halfjaar is uitgekomen op 283 miljoen euro, 1,7 procent minder dan een jaar geleden. De omzet liep met 1 procent op tot 5,85 miljard euro. Zonder de invloed van valutakoersen was dat een stijging van 5,7 procent geweest. De winst over het tweede kwartaal voldeed aan de voorspellingen van analisten. Die rekenden op ongeveer 140 tot 150 miljoen euro.

Topman P. Bakker toonde zich vanmorgen tevreden met de resultaten. „Het is bemoedigend om te zien welke vooruitgang wij in het eerste halfjaar hebben geboekt, ondanks de aanhoudend moeilijke economische omstandigheden. Onze mensen van Post en Express hebben wederom uitstekende resultaten neergezet, waarmee wij tot de top van onze sector behoren.” Bakker verwacht dat dankzij de getroffen maatregelen ook de tegenvallende resultaten bij het onderdeel van Logistiek zullen verbeteren.

TPG is door het trage herstel van de wereldeconomie wel somberder geworden over de rest van het jaar. De onderneming gaat uit van een winstgroei van 5 procent. Dat is bij constante wisselkoersen en zonder de extra pensioenlasten. Bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal ging TPG nog uit van 5 tot 9 procent. Over de langetermijndoelstelling, een gemiddelde winstgroei van ten minste 10 procent per jaar, rept het bedrijf in het persbericht niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer