Leonard Ravenhill bad en mediteerde acht uur per dag
Hij noemt zich eensgeestes met de bekende dr. Martyn Lloyd-Jones en heeft een groot respect voor deze predikant van Westminster Chapel in Londen. De pas verschenen, lijvige biografie van de Engelse evangelist Leonard Ravenhill (1907-1994) laat inderdaad veel overeenkomsten zien met ”The Doctor”.
Zijn kritische kijk op het godsdienstige leven in Engeland en Amerika kan worden beschouwd als een profetisch getuigenis. Het ”easy believism” van haastige keuzes voor Jezus, het gemis aan eerbied en ontzag voor Gods heiligheid, het gebrek aan gebedsleven en de ontstellende wereldgelijkvormigheid zijn voor Ravenhill voortekenen van naderende oordelen. Vooral in de Verenigde Staten, waar anders dan in Engeland nog zo veel serieuze kerkgang is, ziet Ravenhill een uithollingsproces dat geen perspectief biedt voor de toekomst.
Zijn kritische houding tegenover veel kerken wordt bij hem wel overstemd door een bewogen boodschap en een verlangen naar opwekking en geestelijke vernieuwing. Dit heeft hij met Lloyd-Jones en A. W. Tozer, om enkele ”preekreuzen” te noemen, gemeen. Tijdens zijn bediening, zowel in Engeland als in de States, kan hij spreken van een grote zegen op zijn werk.
Het boek toont nogal wat voorbeelden van radicale bekeringen onder zijn prediking. Niet alleen brengt hij een appellerende boodschap, zijn preken zijn ook gevuld met handreikingen voor een heilig leven in gemeenschap met Christus. Van hemzelf is bekend dat hij minimaal acht uur per dag besteedde aan gebed en meditatie.
Het boek is in vlot Engels geschreven door een vriend die Ravenhill goed heeft gekend. Kritische noten bij zijn karakter en soms wat scherpe benadering van mensen ontbreken niet. Ravenhill had, evenals Spurgeon en Lloyd-Jones, geen academische theologieopleiding genoten. Zijn kennis van praktische theologie, die hij vooral putte uit de geschriften van de puriteinen, was groot.
Het dikke boek van William Gurnall over de christelijke wapenrusting en ”Het zien op Jezus” van Isaac Ambrosius behoorden tot zijn favorieten. Ook de geschiedenis van de opwekkingen in de achttiende eeuw, waaraan de namen van Wesley, Whitefield en Edwards verbonden zijn, is voor hem een stimulans om te hopen op een soortgelijke beweging.
Zijn leven en werk laten zien dat een leven in dagelijkse gemeenschap met God, ook in een tijd van decadentie en afval, door Gods genade mogelijk blijkt te zijn. Een boeiend relaas van wat Gods genade vermag.
Boekgegevens
”In Light of Eternity. The Life of Leonard Ravenhill”, door Mack M. Tomlinson; uitg. Free Grace Press, Conway (VS), 2011; 597 blz.; circa € 40,-.