Iran bereidt zich voor op aanval
TEHERAN (ANP/AFP/RTR) – Iran is maandag begonnen met een grote militaire oefening. Vier dagen lang test het land de luchtverdediging bij nucleaire installaties in het zuiden. Het Iraanse bewind wil zo voorbereid zijn als het wordt aangevallen.
Bij de oefening zet Iran gevechtsvliegtuigen, luchtdoelgeschut en raketten in. De manoeuvres hebben de naam Sarollah gekregen, wat de Wraak van Allah betekent.
De oefening begon op de dag dat vijf inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Iran aankwamen. De atoomwaakhond van de VN wil dat Iran vragen over zijn kernprogramma beantwoordt. De waarnemers willen daarvoor met kerngeleerden spreken en testcentra bezoeken. Maar volgens Iran is dat niet bespreekbaar.
Iran heeft de afgelopen jaren een groot nucleair programma op poten gezet. Het land heeft reactoren, onderzoekscentra en centrifuges voor de verrijking van uranium gebouwd. Volgens Iran is dat onder meer bedoeld om kernenergie op te wekken. Ook zouden ziekenhuizen de radioactieve stoffen kunnen gebruiken om ziektes vast te stellen. Nu moet Iran die isotopen nog importeren.
Maar volgens westerse regeringen is dat onderzoek een dekmantel, en werkt Iran in werkelijkheid aan een atoombom. Aartsvijand Israël heeft daarom laten doorschemeren dat het overweegt Iraanse kerninstallaties aan te vallen. Dat deed de joodse staat eerder in Syrië (2007) en in Irak (1981).
Achter de schermen proberen westerse regeringen Israël te weerhouden van een aanval. De internationale gemeenschap probeert Iran juist met strenge sancties op andere gedachten te brengen. Zo wil de Europese Unie vanaf 1 juli de grens sluiten voor Iraanse olie. Europa kan dat waarschijnlijk opvangen, maar Teheran dreigt een grote inkomstenbron kwijt te raken.
Toch stelt Iran zich hard op. Het land dreigt zelf de oliekraan naar Europa dicht te draaien. Afgelopen weekeinde stopte Iran de export van olie naar Groot-Brittannië en Frankrijk, en als de „vijandige acties van sommige Europees landen doorgaan” is Nederland als volgende aan de beurt. Door de onzekerheid lopen de olieprijzen flink op.