Een op drie wetten had steun Holdijk (SGP) nodig in Senaat
DEN HAAG – SGP-senator Holdijk geeft met zijn stem in de Eerste Kamer relatief vaak de doorslag.
Een op de drie wetten zou de Senaat niet zijn gepasseerd als Holdijk er niet voor had gestemd, zo blijkt uit een inventarisatie door deze krant.
Sinds het aantreden van de nieuwe Eerste Kamer op 23 mei vorig jaar, komt de gedoogcoalitie van premier Rutte in de Senaat precies één stem tekort om op eigen kracht wetsvoorstellen aangenomen te krijgen. De eenkoppige SGP-fractie levert relatief vaak die ene stem.
Van de twintig wetsvoorstellen die de Eerste Kamer de afgelopen negen maanden na plenaire debatten aannam, haalden er zeven de eindstreep met alleen de steun van VVD, CDA, PVV en SGP. Wetsvoorstellen die met algemene stemmen zijn aangenomen, en dus politiek onomstreden zijn, zijn in deze inventarisatie niet meegenomen.
Tot de zeven wetsvoorstellen die het zonder de steun van de SGP niet zouden hebben gered, behoren onder meer de ingrijpende herziening van de bijstandswet, de boete voor langstudeerders, het afschaffen van de gratis identiteitskaart en de afbouw van de dubbele heffingskorting in het referentieminimumloon.
Daarnaast waren er de achterliggende maanden enkele wetten die in de Eerste Kamer behalve door de coalitie en de SGP door nog één andere oppositiepartij werden gesteund. Zo kreeg het korten van de AOW-partnertoeslag óók de steun van de ChristenUnie en werden de wijzigingen in het kindgebonden budget mede gesteund door D66.
Historicus en Eerste Kamerkenner dr. Bert van den Braak, werkzaam bij het Parlementair Documentatie Centrum (PDC) van de Universiteit Leiden, noemt het percentage wetten dat in de Senaat de steun van de SGP nodig had opmerkelijk. „Dat het zo hoog zou liggen, had ik niet gedacht.”
Van den Braak wil uit deze cijfers overigens niet de conclusie trekken dat de Eerste Kamer sowieso steeds sterker gepolitiseerd raakt. „Er blijven toch nog heel veel wetten over die in de Senaat wel degelijk door meerdere oppositiepartijen gesteund worden. Neem nu de politiewet, waar de Eerste Kamer het nog over moet gaan hebben. Het is een heel ingrijpend wetsvoorstel, maar ik verwacht dat meerdere oppositiepartijen zich erachter zullen stellen.”
Bovendien „kwam het ook onder de hervormingskabinetten van Lubbers vaak voor dat wetten in de Eerste Kamer alléén door de coalitie werden gesteund”, aldus Van den Braak.
Zaterdag in bijlage Accent en op rd.nl een reportage over het functioneren van de SGP in het huidige politieke krachtenveld.