Weekers bekijkt verhoging lage btw-tarief
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gaat kijken naar een verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 8 procent. De Tweede Kamer reageerde vorig jaar bijzonder fel op ideeën om de btw te verhogen, maar wacht nu verder onderzoek af.
Weekers beloofde de Kamer uit te zoeken wat de gevolgen precies zijn voor de ’boodschappenkar’ en de koopkracht van de mensen. Eerste levensmiddelen vallen allemaal in het lage btw-tarief, net als kappers, stukadoors, kranten en de bloemenindustrie. Een verhoging van het lage tarief van 6 naar 8 procent kan de schatkist ongeveer 1,4 miljard euro extra opleveren.
Toen Weekers vorig jaar april voor het eerst met zijn ideeën op de proppen kwam, berekende het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onmiddellijk dat een btw-verhoging van 6 naar 8 procent op levensmiddelen de boodschappen voor alle Nederlanders samen 640 miljoen euro per jaar duurder maken.
In de Tweede Kamer stuitte Weekers toen op veel verzet, van oppositiepartijen als SP en GroenLinks, maar ook van regeringspartij CDA en van gedoogpartner PVV. Die maken zich nog steeds zorgen over de koopkracht en vrezen ook dat mensen aan de grens met België of Duitsland daar hun boodschappen gaan doen. Nederlandse supermarkten in de grensstreek zouden daar onder lijden. PVV en CDA willen nu eerst concrete plannen van Weekers zien, inclusief alle mogelijke negatieve effecten.
Andere opties die Weekers laat onderzoeken door een commissie onder leiding van oud-NIBC-topman Kees van Dijkhuizen gaan over het instellen van één uniform btw-tarief, zoals in Denemarken is gebeurd. Ook is het mogelijk om zowel het lage als het hoge tarief te verhogen. Weekers heeft een voorkeur voor het in stapjes verkleinen van het gat tussen het lage (6 procent) en het hoge tarief van 19 procent.
Weekers wil met een aanpassing van de btw ervoor zorgen dat er meer belasting op consumptie wordt geheven en minder op arbeid.