Economie

Duitsland stelt tol voor vrachtwagens uit

De Duitse regering heeft besloten de omstreden tolheffing voor zware vrachtwagens op snelwegen uit te stellen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de tol vanaf 31 augustus zou gelden.

ANP/DPA
1 August 2003 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 00:28

Minister Manfred Stolpe van Verkeer kondigde donderdag in Der Tagesspiegel aan dat dat 2 november zal worden.

Vooralsnog zal voor vrachtwagens een toltarief gelden van 12,4 eurocent per kilometer. Op een later tijdstip zou dat bedrag worden verhoogd. De opbrengst is bestemd voor de Duitse infrastructuur. De Nederlandse vervoerders zullen jaarlijks ongeveer 115 miljoen euro kwijt zijn.

Op de plannen is veel kritiek omdat ze onvoldoende zouden zijn voorbereid. De roep om de invoering van de tol uit te stellen werd de afgelopen dagen steeds luider. Minister Stolpe is daar nu voor gezwicht. De twee maanden uitstel bieden de gelegenheid om het systeem grondig te testen, aldus de bewindsman.

Uit onvrede over de tolheffing besloot Transport en Logistiek Nederland (TLN) eerder deze maand een rechtszaak aan te spannen tegen de Duitse staat. Ook de Europese Commissie drong aan op uitstel. De Commissie liet eerder deze maand weten vooral moeite te hebben met de vergoeding die Duitse transporteurs kunnen krijgen.

De transportorganisaties Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), Eigen Verladers Organisatie (EVO) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) reageerden gematigd positief op het uitstel. De EVO en KNV blijven erbij dat Duitsland de tolheffing in zijn geheel niet moet invoeren. „Ik hoop dat dit uitstel een opstapje is naar afstel”, aldus een KNV-woordvoerder. „Alleen afstel van de Duitse tolheffing doet recht aan het beginsel van vrij verkeer van goederen en diensten binnen Europa”, aldus Rink-Jan Slotema van EVO.

EVO blijft erbij dat er ook in november nog steeds sprake is van een tekort aan betaalkastjes. De organisatie schat in dat de Duitse tolheffing het Nederlands verladend bedrijfsleven honderden miljoenen euro’s per jaar gaat kosten. Ze heeft in een brief aan de Duitse minister Stolpe, de Nederlandse ministers Peijs, Brinkhorst en De Hoop Scheffer en bij de eurocommissarissen De Palacio en Bolkesteijn aandacht gevraagd voor de gebrekkige samenwerking binnen EU-verband op het gebied van beprijzen van mobiliteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer