Schoolklassen moeten Wordfeud gaan spelen
DEN HAAG (ANP) – Het onderwijs zou beter moeten aansluiten op de ontwikkelingen die de Nederlandse taal doormaakt als gevolg van de nieuwe media. Zo zouden docenten bijvoorbeeld met hun leerlingen het populaire spel Wordfeud kunnen gaan spelen.
Daarvoor pleit Hans Bennis, hoogleraar taalvariatie aan de Universiteit van Amsterdam, in het blad Onze Taal.
Hij stelt dat de laatste jaren het ’Korterlands’ in opkomst is, de taal die jongeren gebruiken om te communiceren op computers en smartphones. Bennis is niet bang dat deze verhaspeling van de Nederlandse taal een bedreiging vormt voor de taalvaardigheid van de jeugd. „Integendeel, het is een creatief proces waarbij kennis van de taal moet worden verondersteld. We moeten het toejuichen dat jongeren mensen schrijftaal zien als een eigen communicatiemiddel.”
Het onderwijs zou daarom meer gebruik moeten maken van de nieuwe media, suggereert de hoogleraar. „Laat ze een tekst inkorten tot een Twitterbericht, maak samen een sms-woordenboek. Geef ze daarmee inzicht in de fascinerende wereld van de taal, in plaats van te blijven hameren op foutloos Nederlands.”
De PO-raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, laat in een reactie weten „het een leuk initiatief te vinden.” De raad voegt daar direct aan toe dat het niet aan hem is de scholen hierover advies te geven. „Scholen mogen er uiteraard voor kiezen dit advies van Bennis over te nemen, als hun dat een goed idee lijkt.”