Economie

Minder trillingen door piepschuim in bouw

ROTTERDAM (ANP) – Het ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam heeft een methode ontwikkeld waardoor trillingen door bouwactiviteiten aanzienlijk worden teruggebracht. De vinding kan ook worden toegepast om verkeershinder te bestrijden.

15 February 2012 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 19:22

Dat bleek dinsdag tijdens een presentatie van de vondst van geo-technicus Leen Hoogerwerf van het ingenieursbureau. Hij kwam op het idee om het gedeelte van woningen dat onder de grond zit, te bedekken met piepschuim. Bij hei- of sloopwerkzaamheden leidt dat uiteindelijk tot vermindering van trillingen met 65 tot 80 procent.

„Het is eigenlijk een heel simpele oplossing, vergelijkbaar met de paperclip. Plotseling viel het kwartje”, aldus Hoogerwerf. Na allerlei tests wordt de methode de komende tijd op verschillende plaatsen ingezet. „Als het dan goed werkt, gaan we het wellicht verplichten”, zegt de Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus (wonen).

Trillingen leiden niet alleen tot geluidsoverlast, maar kunnen ook scheuren in gebouwen veroorzaken. De gemeente probeert dergelijke problemen bij werkzaamheden te voorkomen door aannemers te verplichten niet al te zwaar materieel te gebruiken. Hierdoor moet de aannemer soms met aangepast materieel werken, wat leidt tot hogere kosten.

Door de nieuwe methode kunnen bijvoorbeeld betonnen tramplaten in een straat met grof geschut worden gesloopt, maar tegelijkertijd wel verantwoord. „Vooral voor de komende jaren is dat van belang, omdat we relatief veel gaan bouwen in de stad zelf. Dan heb je toch meer te maken met overlast door trillingen”, zegt Karakus.

Rotterdam heeft op de vinding geen patent aangevraagd. „Het gaat er ons om bewoners tevreden te houden door bij werkzaamheden zo weinig mogelijk overlast te bezorgen”, zegt Karakus. Dat dat samen kan gaan met het verdienen van geld voor de Rotterdamse schatkist, is voor de wethouder minder belangrijk. „Wij hebben een publieke taak.”

Het is de tweede vinding van het ingenieursbureau in korte tijd. Eerder kwam het met het idee naar buiten om een gel toe te passen bij sluizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer