Vleesconsumptie moet drastisch omlaag
De toenemende vraag naar vlees is een groot probleem. We doen er daarom goed aan om minder vlees te eten, betoogt Martine Vonk.
Tussen 1970 en 2000 is wereldwijd de vraag naar vlees per hoofd van de bevolking met 40 procent toegenomen. Vooral in voorheen arme landen met een sterk groeiende economie, zoals China en India, stijgt de vraag naar vlees spectaculair. Maar ook in rijke landen neemt de vraag nog altijd toe.
Is dat een probleem? Ja. En dat om meerdere redenen. Niet alleen is er sprake van druk op het milieu door de uitstoot van methaan en stikstof, de productie van vlees kost ook veel grond. Voor een kilogram rundvlees is tachtig keer zo veel land nodig als voor de productie van een kilo graan. Deze ruimte is nodig voor het grazen en voor de productie van veevoer.
In Brazilië is het areaal voor sojaproductie tussen 1970 en 2005 tien keer zo groot geworden. Wanneer we alleen kijken naar het eiwit dat we eten, is voor een kilo rundvleeseiwit nog altijd acht tot tien keer zo veel grond nodig als voor een plantaardig eiwit van soja of graan.
Ontoereikend
De wereldbevolking groeit. Als de vraag naar vlees in hetzelfde tempo blijft toenemen, moet rond 2040 al het productieve land in gebruik worden genomen, inclusief de huidige tropische bossen. Om te voorkomen dat natuurgebieden worden gebruikt voor de productie van voedsel, wordt vaak geopperd dat de opbrengst per hectare omhoog moet.
Nu kan dat ook in verschillende delen van de wereld. Toch zal dat niet toereikend zijn om alle wereldbewoners van een steeds grotere portie vlees te voorzien. We zullen onze vleesconsumptie drastisch moeten verlagen om wereldwijd überhaupt voldoende voedsel te kunnen produceren voor alle bewoners.
Op dit moment wordt 75 procent van de landbouwgronden gebruikt voor veeteelt (inclusief veevoerproductie) en slechts 25 procent voor akkerbouw. Wat als we deze cijfers eens omdraaien? Dat zou voor een aanzienlijk groter aanbod van menselijk voedsel zorgen.
Smakelijk
Moeten we dan helemaal stoppen met het eten van vlees? Nee, dat hoeft niet. Wel moeten we veel minder vlees eten dan we nu doen.
Vaak zijn we ons nauwelijks bewust van de weg die de karbonade of het tartaartje heeft afgelegd voordat het op ons bord belandt en de consequenties van vleesproductie. Wanneer we ons meer verdiepen in het verhaal achter het vlees en de samenhang met grote vraagstukken zoals klimaatverandering en honger, verwacht ik dat we daar bewuster mee zullen omgaan.
Wanneer we minder vlees eten kan landbouwgrond die nu wordt gebruikt voor veevoer, beschikbaar komen voor het produceren van voedsel voor de wereldbevolking.
Als je vlees eet, kies dan een stuk dat is geproduceerd met zorg voor het dier en het milieu.
En die andere dagen dan? Er is een wereld te ontdekken aan plantaardige producten waarmee de vleeseiwitten prima vervangen kunnen worden. Eet smakelijk!
De auteur is eigenaar van VONK passie voor duurzaamheid, coördinator Noach Alliantie en adviseur duurzaamheid bij de Evangelische Omroep.