Buitenland

Maleisië levert journalist Kashgari uit

KUALA LUMPUR – Maleisië heeft zondag een Saudische journalist teruggestuurd die zijn land was ontvlucht nadat hij op Twitter kritiek had geuit op de islamitische profeet Mohammed. Hamza Kashgari werd in de hoofdstad Kuala Lumpur op het vliegtuig terug naar Saudi-Arabië gezet. Daar kan hij de doodstraf krijgen.

Buitenlandredactie
13 February 2012 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 19:20
Foto ANP
Foto ANP

De 23-jarige Kashgari twitterde vorige week over Mohammed: „Er zijn dingen aan jou waar ik van hou en ik heb dingen aan jou gehaat en er is veel aan jou wat ik niet begrijp. Ik zal niet voor jou bidden.” Hoge geestelijken maakten hem vervolgens uit voor ongelovige. Op ketterij en belediging van de islamitische profeet staat in Saudi-Arabië de doodstraf.

Mensenrechtengroepen hadden Maleisië ertoe opgeroepen om Kashgari niet uit te leveren. „Saudische geestelijken hebben al besloten dat Kashgari een afvallige is die moet worden gestraft”, zei een onderzoeker van Human Rights Watch.

Wegens de ophef vloog Kashgari, die doodsbedreigingen ontving, naar Maleisië, mogelijk op doorreis naar Nieuw-Zeeland. Na de landing in Kuala Lumpur donderdag werd hij aangehouden.

De Maleisische autoriteiten bevestigen de uitzetting van de journalist. „Maleisië heeft de afspraak dat mensen die door een land worden gezocht, worden uitgeleverd als een ander land ze arresteert”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens Kuala Lumpur zijn de aanklachten tegen Kashgari „een zaak voor de Saudische autoriteiten.”

De Nederlandse mensenrech­tenambassadeur stelt de zaak-Kashgari aan de orde in Saudi-Arabië. Nederland heeft samen met andere EU-landen ertoe opgeroepen om protest aan te tekenen bij de Saudische autoriteiten, liet een woordvoerder van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) gisteren weten. Rosen­thal zegt verontrust te zijn over het lot van de journalist.

Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer was al op dienstreis in Saudi-Arabië en zal de kwestie nu in diplomatiek overleg aan de orde stellen.

De PvdA en PVV hadden Rosenthal al opgeroepen zijn best te doen om Kashgari vrij te krijgen en te pleiten voor ontslag van rechtsvervolging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer