GroenLinks laveert langs Kunduz-probleem
UTRECHT (ANP) – De gelederen bij GroenLinks lijken zaterdag weer gesloten. Op het partijcongres in Utrecht wees een meerderheid van de leden een voorstel af om de steun voor de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz in te trekken. Ook zijn leden en Tweede Kamerfractie het erover eens dat de missie niet moet worden uitgebreid.
Of de kwestie Kunduz daarmee definitief is afgehandeld, is de vraag. Sinds de Tweede Kamerfractie begin vorig jaar steun gaf aan de politietrainingsmissie rommelt het binnen de partij.
Fractieleider Jolande Sap had nog maar net het stokje overgenomen van de opgestapte Femke Halsema of ze moest het Kunduz-besluit verdedigen op het congres. De boodschap van de leden was toen dat die het betreurden dat de fractie na veel interne discussie had ingestemd. Door de steun van GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP is er in de Tweede Kamer een nipte meerderheid voor de politietrainingsmissie.
Nadat zaterdag de veelbesproken motie die opriep om de missie in Kunduz niet langer te steunen was verworpen, zei Sap dat ze trots was op de uitkomst. „Dit is echt het GroenLinks dat ik ken. We hebben laten zien dat we niet alleen terug willen kijken, maar ook vooruit willen. Ik ben blij dat we elkaar hebben gevonden in het punt om de missie niet uit breiden. Wij accepteren geen enkele uitbreiding.”
Al het gedoe rond het verzoek van principiële tegenstanders van de missie die willen stoppen in Kunduz, was ook voor Sap spannend, zei ze. „Ik weet dat er zorgen zijn en hoeveel pijn het Kunduz-besluit mensen heeft gedaan.” Het afgelopen jaar noemde ze een „lastig en pittig jaar.” „Ik heb weleens gefantaseerd hoe het jaar eruit had gezien als de start anders was geweest. Maar het is ook wel een enorme leerschool als je zo start.”
Kamerlid Mariko Peters benadrukte dat er geen reden is om nu af te haken in Kunduz. „De missie is 4 maanden op stoom, er wordt goed werk geleverd. Er staat een missie die, of we het nou leuk vinden of niet, het stempel GroenLinks draagt. Afghanen vestigen er hoop op.”
Ook haar collega Ineke van Gent, die destijds als enige in de fractie tegen de missie stemde, wil er nu niet de stekker uit trekken. „Je kunt nu niet stoppen”, vindt zij. Van Gent hoopt niet dat Kunduz een splijtzwam wordt. „We laten het toch niet gebeuren dat deze voor sommigen bittere pil een gifpil wordt voor deze partij.”