Onderwijs & opvoeding

„Inbreng van ouders steeds belangrijker”

VEENENDAAL – Spreekbuis richting de overheid, vraagbaak voor ouders. Dat is de dubbele taak van de Reformatorische Oudervereniging (ROV), die vorige week werd opgericht. „Het is nodig dat ons geluid in Den Haag wordt gehoord.”

L. Vogelaar
10 February 2012 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 19:18
Foto ANP
Foto ANP

„De politiek vraagt om de stem van de ouders. Die was in reformatorische kring tot nu toe echter niet georganiseerd”, zeggen secretaris C. B. Eijkelboom en bestuurslid G. A. Lassche-van Grol.

„Ook binnen de scholen is de behoefte aan inbreng van de ouders gegroeid. Ouders worden steeds belangrijker voor het voortbestaan van de scholen. Scholen willen dan ook met ouders in gesprek. De regiotafels voor het passend onderwijs zijn daarvan een mooi voorbeeld.

Ouders hebben ook vragen, over bijvoorbeeld de relatie met het bestuur of een personeelslid van hun school. Daarvoor belden ze dan naar de scholenorganisaties VGS en VBSO, maar die zijn daar eigenlijk niet voor.”

Daarom is, na enkele jaren van voorbereidingen, de Reformatorische Oudervereniging opgericht. De VGS nam het initiatief en financierde de opstartfase, maar verbreedde het draagvlak naar VBSO, RMU, Driestar Educatief en Helpende Handen.

In de belangenbehartiging door de christelijke organisatie Ouders en Coo herkennen reformatorische ouders zich niet altijd, zeggen de ROV-bestuursleden. Lassche: „Wij gaan heel sterk van het harmonie­model uit: samen met bestuur en personeel staan ouders voor dezelfde zaak. Andere ouderorganisaties richten zich vaak vooral op het belang en de invloed van ouders.” Eijkelboom: „De inbreng van ouders fungeert bij ons niet als breekijzer, maar als soldeerbout.”

„Sowieso is er bij ouders in onze achterban altijd een zekere terughoudendheid geweest om zich te organiseren”, zeggen de bestuursleden. „Dat wordt echter steeds belangrijker. In de discussies rond bijvoorbeeld de vrijheid van onderwijs moet de stem van onze ouders worden gehoord.”

De vijf organisaties die de vereniging oprichtten, leverden elk een bestuurslid. RMU-jurist mr. J. G. N. Schreuders is voorzitter. Helpende Handen benoemde C. B. Eijkelboom –eerder beleidsmedewerker bij die organisatie; nu teamleider-jobcoach bij Talenta–, die secretaris werd.

De VBSO vaardigde drs. J. Horst af, die behalve ouder 
ook docent aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap 
en redactielid van het onderwijsblad Criterium is.

De VGS benoemde penningmeester J. J. van Lienden, accountant en schoolbestuurslid in Achterberg, en Driestar Educatief zocht G. A. Lassche-van Grol aan – ouder en, in deeltijd, leerkracht op de Rehobothschool in Kootwijkerbroek.

Het bestuur hoopt een deeltijdmedewerker te kunnen aantrekken. Tot die tijd doen de bestuursleden het werk zelf.

Ledenwerving

Het ministerie van Onderwijs toonde tot nu toe geen enthousiasme voor subsidiëring van de vereniging. „We gaan daarover met het ministerie in gesprek”, zegt Lassche. „We willen aantonen waarom een eigen vereniging nodig is.”

Daarvoor is wel een achterban nodig. De komende tijd richt de vereniging zich dan ook op ledenwerving: via de scholen, via een website, via een folder. Enthousiasme voor lidmaatschap of voor het bezoeken van een jaarvergadering is er niet zo snel als vroeger, signaleren de bestuursleden. „Het gemak waarmee ouders dingen laten betijen, is best zorgelijk. Eigenlijk zie je een tweespalt: we vinden de reformatorische school belangrijk, maar je ervoor inzetten is nog weer wat anders.”

Inbreng

„Het gaat om het voortbestaan van het reformatorisch onderwijs”, zegt Eijkelboom. „Daarover bestaat grote bezorgdheid. Als onze ouders zich niet verenigen, hebben ze geen inbreng meer. Het ledenaantal bepaalt mede de invloed van de vereniging tijdens overleg met de overheid.”

www.rovereniging.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer