Maculadegeneratie; hoofdluis; magnesium
Hoe ontdek je maculadegeneratie (MD) in verband met de noodzaak dat deze oogkwaal vroeg wordt behandeld? Is MD een teken van een algeheel zwak vaatstelsel, ook van de aorta (aneurysma)? Heeft glaucoom ook invloed op MD? Mijn vader heeft alle drie deze kwalen. Zijn ze erfelijk?
Uw vraag betreft de oorzaak van maculadegeneratie: het afsterven van de kegeltjes in het netvlies, met name in gedeelte waarmee je scherp ziet. De precieze oorzaak is niet duidelijk. Wel is ontdekt dat een bepaald enzym niet goed functioneert. Dit enzym voorkomt ontstekingen in het oog. Het functioneren van dit enzym is genetisch bepaald. Dus als uw vader MD heeft, hebt u meer kans.
Het allereerste wat je merkt van MD is het niet goed kunnen waarnemen van kleine details: regels lopen niet in een rechte lijn of er ontstaat een wazige vlek. (Om het voor ieder oog apart op te sporen is het zinvol geregeld de Amslertest bij de opticien te doen.) MD is niet gerelateerd aan ziekten van het hart-vaatstelsel. Wel hebben beide aandoeningen gelijke factoren die de kans erop verhogen: roken en ongezonde voeding (tekort aan groente en fruit). Glaucoom is niet gerelateerd aan MD.
Voor aanvullende voedingsadviezen, kijk op oogartsen.nl.
J. A. Spaan, huisarts
Wat te doen bij hoofdluis als alle drogisterijmiddelen niet helpen? Kan haarlak negatieve effecten hebben op het behandelresultaat?
Hoofdluis kan inderdaad een hardnekkig probleem zijn. Haarlak heeft hierop geen negatieve invloed. Een van de problemen kan herbesmetting zijn. Hoofdluizen worden vooral via haar-haarcontact overgebracht. Om herbesmetting via niet of onvoldoende behandelde personen te voorkomen, is het belangrijk dat alle besmette personen zich gelijktijdig (laten) behandelen.
Het is gebleken dat de belangrijkste behandeling bestaat uit dagelijks kammen met een speciale kam, gedurende ten minste veertien dagen. Niet stoppen voordat alle luizen en neten verdwenen zijn. Dit is dus belangrijker dan de behandeling met luizendodende middelen. Die zijn wel geschikt als aanvullende behandeling en beschikbaar in de vorm van lotion, crème of shampoo met verschillende werkzame stoffen: dimeticon, malathion en permetrine.
Dr. A. Knulst, allergoloog-dermatoloog
In de rubriek Opgemerkt (RD 25-1) gaat Henk van den Brink in op de toedieningsvorm van magnesium, zoals die werd besproken in de rubriek Volgende Patiënt (RD 21-1). Magnesiumchelaat zou de voorkeur hebben boven magnesiumcitraat. Verder zou ook de calcium-magnesiumverhouding van belang zijn. Is dit juist?
Voor beide stellingen –die ook in de alternatieve geneeskunst circuleren– bestaat geen wetenschappelijke grond. In een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Magnesium Research (2003 Sep; 16(3):183-91) wordt aangetoond, dat magnesiumcitraat tot hogere serumspiegels in het bloed leidt dan andere magnesiumverbindingen, waaronder magnesiumchelaat.
Voorts bestaat er geen gefixeerde natuurlijke calcium-magnesiumverhouding in onze voeding. Deze ratio verschilt per voedingsmiddel. Bijvoorbeeld tarwe 1:4 en moedermelk 10:1.
De vrees als zou te veel zuivel leiden tot botontkalking is ongegrond. Zo heeft bijvoorbeeld moedermelk een uitstekende –niet te verbeteren– ratio die zorgt voor een optimale botvorming bij de jonge zuigeling.
Overigens zou een gezonde evenwichtige voeding elke vorm van suppletie met extra magnesium overbodig moeten maken. In geval van onderliggende aandoeningen, zoals eerder in de rubriek Volgende Patiënt vermeld, kan dus volstaan worden met magnesiumcitraat 400 mg.
J. H. Baan, huisarts