Fusie Deutsche Börse en NYSE Euronext mislukt
FRANKFURT (ANP) – De beoogde fusie tussen de beursexploitanten Deutsche Börse en NYSE Euronext is mislukt. Woensdag maakten de uitbater van de beurs in Frankfurt en de eigenaar van onder meer de Amsterdamse beurs bekend de poging tot samensmelting te staken wegens bezwaren van Brussel.
Deutsche Börse en NYSE Euronext kondigden hun fusieplan in februari vorig jaar aan. Met de transactie was destijds een bedrag van 10,2 miljard dollar (7,8 miljard euro) gemoeid. De waarde fluctueerde sindsdien omdat de fusie gefinancierd zou worden met een aandelenruil.
De afgelopen maanden liet eurocommissaris Joaqu¡n Almunia (Mededinging) al meerdere keren doorschemeren tegen de voorgestelde fusie te zijn. De beursbedrijven zouden samen 90 procent van de derivatenmarkt in handen krijgen, waardoor er in zijn ogen te weinig concurrentie in de markt zou overblijven.
Volgens Brussel zou met de fusie een „quasi monopolie” ontstaan. „Het is onwaarschijnlijk dat nieuwkomers voldoende slagkracht zouden kunnen opbouwen om de concurrentie met het gefuseerde bedrijf aan te gaan. Deutsche Börse en NYSE Euronext boden aan onderdelen af te stoten, maar die voorstellen waren te mager om de zorgen over het gebrek aan concurrentie weg te nemen”, aldus de Europese Commissie.
De beursbedrijven staken hun teleurstelling over het Brusselse veto niet onder stoelen of banken. „Het is een zwarte dag voor Europa en haar toekomstige concurrentiepositie in de mondiale financiële markten”, aldus Deutsche Börse. „Het besluit van de Europese Commissie is gebaseerd op een onrealistisch krappe definitie van de markt, die geen recht doet aan het aspect van mondiale concurrentie op de derivatenmarkt.”
Deutsche Börse wees ook op het contrast tussen het besluit van Almunia en andere toezichthouders die wel instemden met het fusieplan. De beursbedrijven kregen onder meer groen licht van de Duitse toezichthouder BaFin, het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Amerikaanse beurswaakhond SEC.
Topman Jan-Michiel Hessels kon zich evenmin vinden in de motivatie van Almunia. In zijn ogen is het besluit genomen op basis van een fundamenteel andere visie op de derivatenmarkt. „De fusie zou hebben geleid tot een hoge maatstaf voor transparantie, stabiliteit en efficiëntie in de wereldwijde kapitaalmarkten. Om dat te bereiken hebben we significante en tastbare voorstellen gedaan om de bezwaren weg te nemen. We hebben daarbij wel altijd gezegd dat we geen concessies zouden doen waarmee de logica van de fusie in gevaar zou komen.”
NYSE Euronext gaat zich nu weer compleet richten op de eigen activiteiten en hervat na de bekendmaking van de jaarcijfers, op 10 februari, de inkoop van eigen aandelen. Daaraan zal maximaal 550 miljoen dollar worden besteed.