Economie

Topman Philips vraagt geduld

AMSTERDAM (ANP) – Frans van Houten heeft geen gemakkelijk jaar uitgekozen om te beginnen als topman van Philips. Sinds hij in april aantrad, moest hij al twee keer een winstwaarschuwing geven. Ook 2012 wordt volgens de topman een zwaar jaar. Maandag vroeg hij in een toelichting op de jaarcijfers om geduld.

30 January 2012 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 18:58
Foto ANP
Foto ANP

De verslechterde economische omstandigheden, met name in Europa, hebben hun weerslag op de cijfers van Philips. Maar dat is volgens de topman niet het enige. Van Houten wil het logge Philips ondernemender en innovatiever maken, maar een dergelijke cultuuromslag duurt volgens hem „tenminste drie jaar.”

Er zijn volgens de topman al lichtpuntjes te zien. Het vorig jaar aangekondigde reorganisatieprogramma ’Accelerate!’ zou zijn vruchten afwerpen, vooral bij de divisie die consumentenproducten maakt. Ook is het volgens de topman al gelukt om bijvoorbeeld nieuwe ledlampen sneller op de markt te krijgen.

Hoewel hij erkende dat er onder voorganger Gerard Kleisterlee de afgelopen 10 jaar veel is bereikt bij de omvorming van Philips in een bedrijf gericht op gezondheid en welzijn, is dat volgens de topman nog niet genoeg. „Er is veel meer waarde toe te voegen dan we nu doen.”

Ook de externe omstandigheden zitten niet mee. De lichtdivisie kampt, vooral in Europa, met prijsdruk en te grote voorraden. Een deel van deze voorraden moest volledig worden afgeschreven. De medische tak heeft last van uitstel van orders door Europese ziekenhuizen. Duitsland is volgens Van Houten een van de weinige lichtpuntjes in Europa.

Vorig jaar leed Philips een nettoverlies van 1,3 miljard euro, ten opzichte van een winst van 1,5 miljard euro in 2010. De winst werd gedrukt door een last van 272 miljoen euro van de verliesgevende televisie-activeiten, die naar verwachting in het lopende kwartaal definitief van de hand worden gedaan aan het Taiwanese TPV Technology. De vergelijkbare omzet steeg met 4 procent tot 22,6 miljard euro.

Een steeds kleiner deel van de omzet van Philips komt uit Europa. In het laatste kwartaal van 2011 was dat nog 28 procent, ten opzichte van 31 procent aan het einde van 2010. Groeilanden buiten Europa en de Verenigde Staten nemen inmiddels al ruim een derde van de omzet voor hun rekening.

Met betrekking tot de vakbonden in Nederland, waarmee cao-onderhandelingen in december stukliepen, zei Van Houten dat Philips een nieuw voorstel heeft gedaan en dat het afwachten is wat er uit de onderhandelingen komt. „We hopen dat de vakbonden ook onze langetermijnvisie in gedachten houden.”

Philips maakte vorig jaar bekend in Nederland tot en met 2014 1400 banen te schrappen. In totaal verdwijnen er 4500 arbeidsplaatsen bij het concern.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer