Europa wil banen gaan scheppen
BRUSSEL (ANP) – Het kan bijna niet symbolischer. Als de Europese leiders maandag in Brussel vergaderen over oplossingen voor de diepe crisis in de Europese Unie, willen Belgische vakbonden het hele land plat leggen uit protest tegen alle bezuinigingen en ingrepen in het sociaal stelsel.
In verband met de staking was er even sprake van de bijeenkomst een dag te vervroegen. Dat ging niet door. Blijkbaar denkt Europees president Herman Van Rompuy, die het initiatief nam voor de top, dat de overlast beperkt blijft. Mogelijk wilde hij een signaal afgeven aan de actievoerders.
Want de klacht van de stakers lijkt te zijn opgepikt door Brussel. De vakbonden zijn de besparingen en saneringen, direct of indirect opgelegd door de Europese Unie, moe. Zij willen meer banen.
Op de ingelaste top staat veel op de agenda. Maar in tegenstelling tot de reeks vorige „cruciale” topontmoetingen tussen de Europese regeringsleiders en staatshoofden, is het niet de bedoeling dat de schuldencrisis domineert. Van Rompuy wil zich maandag vooral focussen op economische groei en het scheppen van werkgelegenheid.
De aanpak van de jeugdwerkloosheid, de gemeenschappelijke markt en steun aan het midden- en kleinbedrijf (MKB) staan centraal. Als elk MKB een werkloze in dienst zou nemen, zou er geen werkloosheid meer zijn, redeneert Brussel. Europa telt ruwweg 23 miljoen werklozen, maar ook ongeveer 23 miljoen MKB’s. Als de EU voor elk MKB de juiste omstandigheden creëert om gemiddeld één baan te scheppen, kan het gevecht tegen de werkloosheid worden gewonnen.
De top van maandag zal echter niet om de schuldencrisis in de eurozone heen kunnen. Op tafel komen onder meer het permanente noodfonds ESM, dat al vanaf juli dit jaar moet voorkomen dat eurolanden bankroet raken. Daaraan gekoppeld wordt het nieuwe begrotingspact, dat landen moet dwingen hun begroting op orde te brengen.
Van Rompuy noemt de top van maandag informeel, waarmee hij laat doorschemeren vooral een uitwisseling van standpunten te verwachten. Knopen moeten zeker worden doorgehakt op de komende ’echte’ top op 1 en 2 maart.
De Europese president benadrukt dat alles met alles samenhangt. In de huidige economische situatie moeten we doorgaan met onze inspanningen voor financiële stabiliteit en begrotingsdiscipline, aldus Van Rompuy. Dat is ook een voorwaarde om weer structurele economische groei te krijgen. „Tegelijkertijd moeten we werkzame maatregelen treffen om groei en concurrentiekracht te verhogen en vooral banen scheppen.”