College Middelburg geeft nieuwe vergunning verwijderen orgelkas Koorkerk
MIDDELBURG – Het college van B en W van de gemeente Middelburg heeft woensdag besloten dat de orgelkas van het Peter Gerritzorgel uit 1479 uit de Koorkerk mag worden verwijderd.
Het college heeft daarvoor een nieuwe sloopvergunning afgegeven. Een eerder verstrekte sloopvergunning stuitte op bezwaren van verschillende partijen die de historische orgelkas voor de Middelburgse Koorkerk willen behouden. Die kas met frontpijpen is in 1956 door het Rijk aan de Koorkerk voor honderd jaar in bruikleen gegeven. Reden waarom partijen bij de Middelburgse rechtbank bezwaar aantekenden tegen de toen door de gemeente afgegeven sloopvergunning.
De rechtbank oordeelde vorig jaar mei dat de besluitvormingsprocedure van de gemeente bestuurlijk onzorgvuldig was geweest. In opdracht van de rechtbank moest de gemeente onafhankelijke deskundigen, anders dan orgeldeskundigen, inschakelen die moesten beoordelen of met het verwijderen van de historische orgelkas de Koorkerk als monument zou worden aangetast. Ook wanneer op dezelfde plek de historische kas van het orgel uit Harenkaspel zou worden geplaatst, die door het Rijksmuseum in Amsterdam is toegezegd.
Een raadsbreed gesteunde motie droeg vorig jaar het college op een onafhankelijke orgeldeskundige in te schakelen. Volgens het Rijksmuseum zouden die niet voorhanden zijn. Het college startte daarop opnieuw de procedure voor het afgeven van een sloopvergunning, waarbij de door de rechtbank gekraakte besluitvormingsprocedure door de gemeente op onderdelen zorgvuldiger diende te worden geformuleerd. Dat heeft ertoe geleid dat het Middelburgse college nu geen mogelijkheid zag de nieuwe sloopvergunning te weigeren.
De Koorkerkgemeenschap zegt zich te beraden of het opnieuw bezwaar zal aantekenen bij de rechtbank tegen de verstrekte sloopvergunning. Daarnaast loopt er nog een bezwaarprocedure bij de Raad van State.