Agent Frits: Minder respect voor ons werk
Wie: Hoofdagent Frits (31), sinds vier jaar politieman, daarvoor marechaussee.
Waar: Politie Drenthe, regio Coevorden.
Specifieke criminaliteit? „Soms hebben we te maken met inbraakgolven. In 2011 werden er tientallen grasmaaimachines in de regio gestolen. Een getuige wist een gedetailleerde beschrijving te geven van een vrachtwagen met een buitenlands kenteken. Dan let je daar in de surveillancedienst extra op. Na een halfjaar konden we verdachten aanhouden, Oost-Europese types. In hun vrachtwagen lagen gestolen spullen.”
Wel eens bedreigd? „In juni 2011. We gingen af op een melding van een auto- en woninginbraak. Daarbij werd geschoten op een bewoner. Op enkele kilometers afstand van de woning hielden we twee mannen aan. Toen die eenmaal geboeid in de politieauto zaten, ging een van hen helemaal los. Hij bedreigde mij. Daar heb ik aangifte van gedaan. Maar gelukkig is dit soort zaken een uitzondering.”
Agressievere sfeer op straat? „Er is minder respect voor ons werk. In het uitgaansleven krijg je nogal wat verwensingen naar je hoofd geslingerd. „Kun je geen boeven vangen?” „Val mij niet lastig!” Bij verkeerscontroles accepteren mensen het niet meer zo snel als je hen aanspreekt of verbaliseert. Als ik iemand bekeur omdat hij zijn aanhangwagen niet goed achter zijn auto heeft gekoppeld, krijg ik te horen: „Kun je het niet laten bij een waarschuwing?” Mensen beseffen dan niet wat voor grote risico’s ze nemen als ze zo de weg op gaan.”
Ingrijpende politie-ervaring? „We kregen een melding over een man die in overspannen toestand van huis was gegaan. Hij had een sms’je naar zijn familie gestuurd: „Het hoeft voor mij niet meer.” Eerder al had hij een zelfmoordpoging gedaan. Met vier politiewagens gingen we op zoek. We vonden hem zittend naast het spoor. Twee minuten later kwam de trein voorbij. We waren net op tijd. Het kan ook anders. Ik denk aan iemand die zich van een flat had gegooid. Ik moest daar assistentie verlenen en heb de locatie waar dat drama zich voordeed met linten afgezet.”
Zit agent te veel achter bureau? „Er is veel papierwerk te doen. Als zich een gecompliceerd verkeersongeval voordoet, waarbij bijvoorbeeld alcohol in het spel is, ben je zo twee uur zoet om een proces-verbaal te maken. Ik zou willen dat ik de helft minder tijd aan bureauwerk kwijt was.”
Mooi aan politiewerk? „Ik vind het fijn om mensen te helpen. Als iemand bijvoorbeeld slachtoffer is van inbraak, diefstal of mishandeling, probeer je goede nazorg te bieden. Het geeft voldoening als je een aangifte goed opneemt en uiteindelijk de dader pakt.”
Vervelend aan politiewerk? „Daar moet ik lang over nadenken. Het is frustrerend als je een zaak niet kunt oplossen. Je wilt niets liever dan criminelen van straat halen. Dat lukt vaak niet, omdat het ontbreekt aan voldoende politiepersoneel.”
Dit is deel 1 in een serie over politiewerk.