Premier Hongarije voor Europees Parlement in Straatsburg
STRAATSBURG – Het was een bijzonder schouwspel woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg. De Hongaarse premier Viktor Orban was hoogstpersoonlijk naar het Parlement gekomen om zich te verdedigen tegen internationale kritiek dat zijn land zou afglijden naar een dictatuur.
Het werd een stevig debat tussen de linker- en de rechterzijde van het Parlement, terwijl Orban probeerde de kou uit de lucht te halen. Hij verklaarde zich bereid naar drie wetten te kijken die door Brussel waren bekritiseerd omdat ze tegen Europese regels indruisen.
„De geconstateerde problemen kunnen makkelijk worden opgelost”, aldus Orban tijdens het speciale debat over de ontwikkelingen in Hongarije. Ook in een brief aan de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie, maakte de premier duidelijk bereid te zijn tot samenwerking „om tot een oplossing te komen.”
Brussel had een dag eerder besloten de regering-Orban te dwingen drie wetten te wijzigen. De Europese Commissie, die zich als hoedster van de Europese verdragen ziet, vreest voor de onafhankelijkheid van de nationale centrale bank en de nieuwe nationale toezichthouder voor databescherming. Ook beschouwt Brussel de verplichte vervroegde pensionering van rechters en openbaar aanklagers als leeftijdsdiscriminatie.
Orban, die in het voormalige Oostblokland met tweederdemeerderheid regeert, bestempelde zijn beleid als een „noodzakelijk en dringend” vernieuwingsproces. Zo zei hij dat de nieuwe grondwet de grondwet uit communistische tijden moet vervangen.
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, uitte tijdens het debat zijn zorgen over de Hongaarse democratie. Hij benadrukte dat de principes van de rechtsstaat en de grondrechten moeten worden nageleefd: „Er mag geen enkele twijfel bestaan over het democratisch gehalte van een lidstaat van de Europese Unie.”
Uit het Parlement zelf kwam nog fellere kritiek. Zo wees de leider van de liberale fractie, de Belg Guy Verhofstadt, op brieven van voormalige Hongaarse dissidenten die Orban beschuldigen van autoritaire praktijken en een beleid van nationale isolatie.
Europees commissaris Kroes had eerder woensdag al opnieuw haar zorgen geuit over de diversiteit van de media en de vrijheid van de pers in Hongarije.
De extreem rechtse Hongaarse partij Jobbik gaf vorige week aan te willen dat er een referendum wordt gehouden over het Hongaarse lidmaatschap van de Europese Unie. Jobbik bezet sinds 2010 47 van de 386 zetels in het Hongaarse parlement.