Netwerkorganisatie GIDS: Leren van andere christelijke leiders
SOESTERBERG – Je bent een christelijke leider en je wilt je principes graag gestalte geven in de samenleving. Mooi voornemen, maar hoe doe je dat? Directeuren, managers en leiderschapsdeskundigen geven advies op drie seminars.
Wat heeft EO-coryfee Andries Knevel met leiderschap? „Niet zo veel”, biecht hij desgevraagd op. „Ik heb er een intuïtieve afkeer van, vooral vanwege negatieve associaties zoals machtswellust.”
Toch was Knevel dinsdagavond een van de twee hoofdsprekers op het eerste van drie leiderschapsseminars die de christelijke netwerkorganisatie GIDS organiseert. Ervaring heeft Knevel genoeg. Hij heeft zelf, toen hij in 1993 directeur werd van de EO, het wiel min of meer uit moeten vinden. „Coaching was er toen nog niet, die is pas na 2000 opgekomen. Maar ik vind dat iedere leider die zou moeten hebben, ook predikanten. Het is bijzonder waardevol om een ander je onzekerheden en zwakheden te laten benoemen.”
Was die coaching er wél geweest, dan had Knevel sommige dingen beslist anders aangepakt, zegt hij zelf. „Neem dat opgestoken vingertje. Ik doe dat al jaren niet meer. Maar aan mijn imago kleeft onlosmakelijk nog altijd dat vingertje. Daar kom ik nooit meer van af. Met goede coaching had ik dat waarschijnlijk in een eerder stadium kunnen aanpakken. Misschien was het beeld dan genuanceerder geweest.”
Het is dit soort adviezen waarmee leiders van nu geholpen kunnen zijn, vinden Henk ten Cate en Sietse Ketelaar van GIDS (Geloven In De Samenleving). Ze zijn de motor achter drie bijeenkomsten waarop christelijke leiders elkaar ontmoeten en bemoedigen om hun christelijke uitgangspunten handen en voeten te geven.
„Dan moet je niet denken aan evangeliserend bezig zijn, maar op een sociale manier aanwezig zijn in de samenleving”, legt Ten Cate uit. „Denk aan helpen bij een voedselbank, het opzetten van een alfabetiseringsproject of het ondersteunen van mantelzorgers.”
Die ondersteuning gebeurt op het niveau van leidinggevenden, vult Ketelaar aan. „Bij een project rond mantelzorg in Apeldoorn ben ik zelf betrokken. Van alle werknemers in Nederland neemt 8 procent langere tijd de zorg voor iemand in de omgeving op zich: voor een hulpbehoevende oma bijvoorbeeld. Dan is het mooi als er met de werkgever afspraken gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld dat de mantelzorger in plaats van om 8 uur om 9 uur kan beginnen. Dat is goed voor de mantelzorger, maar óók voor de werkgever: die kan daardoor goede mensen behouden.”
Gisteravond had de eerste bijeenkomst voor christelijke leiders plaats in Soesterberg, waarvoor de aanwezigen 65 euro betaalden. Later volgen seminars in Leusden en opnieuw in Soesterberg. Bijna veertig belangstellenden waren aanwezig, volgens GIDS zelf uit de breedte van kerkelijk Nederland. Ten Cate: „Dan moet je denken aan mensen uit de Gereformeerde Gemeenten tot christenen uit evangelische hoek.”
Eind dit jaar hoopt GIDS de ontmoetingen tussen christelijke leiders uit te kunnen breiden door een compleet curriculum aan te bieden. „Dan kunnen leidinggevenden elkaar ontmoeten, bemoedigen en trainen. Je herkent je eigen problemen bij iemand die misschien wel in een heel ander gremium werkzaam is. Dat maakt het makkelijk om later nog eens te bellen: Wil je even met me meedenken? Ons doel daarmee is uiteindelijk dat mensen door de kracht van het Evangelie invloed kunnen hebben op een duurzame samenleving.”